CNV: proef veiligheid bussen ook in Groningen

Het OV-bureau Groningen Drenthe moet meedoen aan een project dat de veiligheid van chauffeurs en reizigers verbetert. Dat zegt Vakbond CNV Vakmensen. Als het OV-bureau daar niet open voor staat, sluit de vakbond acties niet uit.

In september 2011 werd er door de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland een project gestart in zes concessies nadat buschauffeurs met een aantal ernstige geweldsincidenten te maken kregen. Onder andere in Eindhoven, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Almere reden een jaar lang toezichthouders op bussen mee. “Deze mensen hebben we ingezet op plaatsen waarvan bekend was dat daar problemen waren”, vertelt Theo Vegter, voorzitter werkgroep voor veiligheid FMN. “Onze doelstelling was om het aantal incidenten met twintig procent te verlagen. Nu een jaar later blijkt dat we dat terug hebben weten te brengen tot 25 procent.”

Proef positief in Eindhoven
Vervoersbedrijf Hermes rijdt onder andere in de regio Eindhoven en is volgens woordvoerder Fred Tilburgs tevreden over de proef: “De resultaten die we hier geboekt hebben zijn erg positief. Toezichthouders niet laten staan op stations, maar zichtbaar mee laten rijden op de bus en inzetten op probleem-plaatsen. Dat heeft niet alleen de veiligheid van de reizigers verbeterd maar ook het veiligheidsgevoel van de chauffeur.”

Vrouwelijke chauffeurs willen bepaalde lijnen niet rijden
Groningen maakte geen deel uit van de proef. Ten onrechte vindt Anton Meijerman van Vakbond CNV Vakmensen: “Er zijn vrouwelijke buschauffeurs die bepaalde lijnen in de late avond niet willen rijden. Ook zijn er verhalen bekend van bedreigingen, beledigingen en zelfs fysiek geweld.” Meijerman vindt het vreemd dat het OV-bureau niet deelneemt. “Het zal waarschijnlijk te maken hebben met geld, maar an sich is dit een project wat niet veel kost, terwijl het wel ontzettend veel oplevert.”

Acties niet uitgesloten
Meijerman gaat de komende tijd in gesprek met het OV-bureau. Mocht die afwijzend blijven dan sluit de vakbondsman acties niet uit. In een reactie aan OOG TV laat het OV-bureau weten geen mening te hebben over de resultaten van de proef omdat men niet geparticipeerd heeft in het proefproject.

Proef wordt verlengd
Het project loopt op 31 augustus af. Inmiddels is bekend geworden dat de proef met twee maanden verlengd wordt. Daarnaast is de kans groot dat de minister besluit het project ook daarna voort te zetten.