GS: “Reizigersinformatiesysteem bij alle bushaltes”

nieuws
Het dynamisch reizigersinformatiesysteem zoals dat door vervoersbedrijf Breng in Nijmegen gebruikt wordt.

Het dynamisch reizigersinformatiesysteem, DRIS, moet in de hele busconcessie Groningen Drenthe beschikbaar worden. Dat stelt Gedeputeerde Staten aan de Provinciale Staten voor.

Nu is DRIS alleen beschikbaar bij sommige bushaltes in de regio Groningen – Assen. Mocht Provinciale Staten met de plannen instemmen dan kunnen de digitale informatiepanelen ook bij bushaltes buiten deze regio geïnstalleerd worden. Met DRIS kan een busreiziger precies zien wanneer de eerstvolgende bus komt, en hoeveel vertraging deze eventueel heeft.

Het systeem werkt aan de hand van een centraal computersysteem dat de actuele informatie van alle bussen in Groningen en Drenthe verzamelt, bewerkt en verspreidt. Daardoor is precies bekend welke bus zich waar bevindt, en hoeveel deze eventueel afwijkt van de dienstregeling.

In de concessie Groningen Drenthe zijn op dit moment vijftien DRIS’s in werking. Groningen is daarmee niet koploper. Eén van de eerste DRIS-systemen werd in de zomer van 2005 in gebruik genomen door vervoersbedrijf Hermes in het Limburgse Sittard. Deze Infotins werden door de jaren heen verder ontwikkeld. In het Stadsgewest Haaglanden zijn momenteel met zo’n vijftienhonderd panelen de meeste DRIS’s te vinden.