Toch geen spoorlijn naar Heerenveen

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De kans is klein dat er een spoorlijn tussen Groningen en Heerenveen komt. Vrijdag wordt er over de plannen vergaderd, maar verschillende bronnen laten weten dat de provincies Groningen en Fryslân hoogstwaarschijnlijk een streep door de spoorplannen zetten.

De spoorlijn, die Drachten weer aan moet sluiten op het landelijke spoorwegennet, kost in totaal zo’n zevenhonderd miljoen euro. Het geld hiervoor zou moeten komen uit de compensatiegelden die het Noorden kreeg toegezegd vanwege het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Echter de betrokken partijen vinden de zevenhonderd miljoen euro te duur.

“Op dit moment doen wij nog geen uitspraken”, vertelt woordvoerder Paul Lansen van de gemeente Smallingerland. “Wat ik weet is dat er morgen (vrijdag, red.) een zogenaamde stuurgroepvergadering plaatsvindt. Zolang die vergadering niet geweest is, doen wij geen uitspraken.”

“De berichtgevingen in de media donderdag zijn gebaseerd op een onderzoek van een journalist van de Leeuwarder Courant“, vertelt Brigitte Niemeijer van de provincie Groningen. “Deze journalist heeft een aantal bronnen gesproken in de provincie Fryslân. De inhoud van het artikel komt dus daarmee volledig voor rekening van de journalist.” Niemeijer geeft aan dat het besluit wat vrijdag genomen zal worden over de spoorlijn het resultaat is van een zorgvuldig proces. “Er zijn onderzoeken gedaan naar de haalbaarheid. Deze resultaten hebben uiteindelijk geleid tot een standpunt.” De woordvoerder geeft aan dat dit standpunt vrijdagmiddag na de vergadering, die plaatsvindt in Drachten, wereldkundig zal worden gemaakt.

De fractie van de ChristenUnie in de provinciale staten in Fryslân heeft laten weten bang te zijn dat Den Haag het beschikbare geld terug gaat vorderen als de plannen voor de spoorlijn niet blijken door te gaan. Om dit te voorkomen stelt de partij voor om eerst een dubbelsporige spoorlijn aan te leggen tussen Drachten en Heerenveen.