Rijgevaarlijke geneesmiddelen kosten jaarlijks tientallen levens

nieuws
foto: Bob de Vries

Apothekers en huisartsen moeten meer betrokken worden bij de effecten die op kunnen treden bij het gebruik van rijgevaarlijke geneesmiddelen. Uit onderzoek van de RUG blijkt dat jaarlijks tussen de 33 en 66 weggebruikers overlijden door het gebruik van deze middelen.

Het aantal verkeersdoden dat in samenhang wordt gebracht met de geneesmiddelen is de afgelopen zes jaar wel gedaald. In 2006 werd het aantal nog op zeventig geschat. De huidige schatting is lager omdat het aantal verkeersdoden sinds 2006 met honderdzeventig is afgenomen en er minder mensen gebruik zijn gaan maken van slaap- en kalmeringsmiddelen.

Uit onderzoek blijkt dat 1,2 procent van alle weggebruikers in Nederland veelgebruikte slaap- en kalmeringsmiddelen en sterke pijnstillers gebruikt. Alcoholgebruik werd bij 2,4 procent aangetroffen.

Om de percentages verder terug te dringen adviseren de onderzoekers om de bijsluiters van de medicijnen te verbeteren en om een beter systeem in te stellen dat waarschuwt voor de effecten op de rijgeschiktheid. Ook moeten apothekers en huisartsen beter informeren bij de start van een behandeling.