Brood en Van Wissen heilig verklaard

nieuws
afbeelding: www,groningernachtwacht.nl

Muzikant en kunstenaar Herman Brood en dichter Driek van Wissen zijn heilig verklaard. Dat wil zeggen ze zijn in een geheime ceremonie toegetreden tot de Orde van de Groninger Nacht, een initiatief van nachtburgemeester Chris Garrit.

Garrit gaat regelmatig mensen in de Orde benoemen die belangrijk zijn geweest voor de Groninger kunst en cultuur en die met name de Groninger nachtcultuur in een positief daglicht hebben gesteld. De Orde kent verschillende gradaties, waaronder dus die van nachtheilige. Aanstaande zondag zal de nachtburgemeester ook twaalf nachtlintjes uitreiken aan iconen van de Groninger nacht.

Herman Brood verbleef in de jaren zestig en zeventig in Groningen en maakte de stad even tot pophoofdstad van Nederland. Verder was hij een gekend figuur in het nachtleven. Hij overleed in 2001 in Amsterdam. Driek van Wissen werd in 2005 Dichter des Vaderlands. Naast het feit dat hij bijzonder veel publiceerde en optrad, was hij ook mentor van diverse jonge Groningse talenten. Hij overleed twee jaar geleden tijdens een vakantie in Turkije.