Stadjers gevraagd ijsvogels door de winter te helpen

nieuws
foto: Martien Brand / Flickr.com

Natuur en Milieufederatie Groningen en de gemeente roepen Stadjers op om te melden of en wanneer ze een ijsvogel gezien hebben. Vrijwilligers van de ijsvogelwerkgroep gaan gedurende de vorstperiode op bepaalde plaatsen het water ijsvrij houden.

De populatie van het zeldzame vogeltje is door de koude winters van de voorgaande jaren flink uitgedund. Zo werden er in 2009 ruim 30 broedparen in Groningen geteld. Vorig jaar waren dit er nog maar zes. Al doet de naam anders vermoeden, de ijsvogel heeft open water nodig om op vissen te jagen.

Natuur en Milieufederatie hoopt door de meldingen een beeld te kunnen vormen, waar vogels gaan vissen. Na de vorstperiode worden er in samenwerking met de waterschappen nieuwe broed- en visplekken gemaakt.

Stadjers die een ijsvogel gezien hebbebn, kunnen dit melden bij Kristin Wijnja van de Natuur en Milieufederatie op telefoonnummer 050-3130800 of via k.wijnja@nmfgroningen.nl.