Hoogeveen verliest intercity in de vroege ochtend

De intercity die om 05.46 uur uit Groningen in de richting van Zwolle vertrekt zal vanaf half december niet meer in Hoogeveen stoppen. Dat blijkt uit de nieuwe dienstregeling van de NS.

“We hebben in Hoogeveen op dit moment twee treinen per uur. Dat is ’s morgens vanaf 05.42 uur een intercity en vanaf 07.06 uur een stoptrein”, zegt Gerard Fidom van GroenLinks fractie in de gemeenteraad in Hoogeveen. “Deze trein, die om 06.18 uur stopt in Hoogeveen, is de enige intercity die uit dat patroon valt en dat betekent dus dat mensen een half uur eerder of een half uur later op de trein moeten”.

Fidom snapt niet waarom de NS de trein niet meer wil laten stoppen. “Deze trein heeft een groot aantal vaste reizigers, want het is natuurlijk een hele mooie verbinding als je in Zwolle of Utrecht of ergens anders in de Randstad moet zijn. Dus wij vinden het echt een gemis”. Behalve de trein zal ook de snelbus van Hoogeveen naar Emmen het veld moeten ruimen. GroenLinks vindt dat de bereikbaarheid op deze manier fors achteruit gaat en heeft daarom donderdagavond tijdens een raadsvergadering om opheldering gevraagd.

Het besluit van de NS is de zoveelste klap voor het Drentse station. Het staatsbedrijf maakte eerder al bekend vanaf 2013 geen intercitytreinen meer te willen laten stoppen op het station. Dit zorgde voor veel verzet in de provincie.