Intendant moet Forum aan de man brengen

Een intendant moet het Groninger Forum aan de man brengen. Dat plan presenteerde het stadsbestuur woensdagmiddag. Wie de intendant gaat worden, is nog niet bekend.

De gemeente reageert daarmee op de de commissie Terlouw die oordeelde dat de stad tekort is geschoten bij het scheppen van een draagvlak voor het Forum. De intendant gaat tot de opening in 2015 een ondernemingsplan maken en het Forum in de markt zetten. Huidig directeur Bas van Kampen blijft verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en hij zal het bouwproces begeleiden. Als het Forum zijn nieuwe onderkomen betrekt zal er vermoedelijk slechts één directeur overblijven.

De stad vindt ook in navolging van Terlouw, dat ForumImages aan het Hereplein zich duidelijker moet profileren als een eigen instelling en niet als een ‘preview’ van het Groninger Forum. ForumImages zal zich dan ook concentreren op het vertonen van films, nieuwe media en het houden van debatten. Wel moet de instelling meer gaan samenwerken met andere culturele instellingen in de stad. Het Forum moet in de visie van het stadsbestuur “de stad en haar wijken intrekken”.

Tenslotte heeft de gemeente nog een paar kleine wijzigingen aangebracht in de bestemmingsplannen rond het Forum. Zo worden er geluidswerende maatregelen genomen in de Schoolstraat en komen er schermen rondom het dak van het Forum om het windklimaat te verbeteren. De gemeenteraad beslist in november over de voorstellen van het stadsbestuur.