BOinK: “Cameratoezicht in kinderdagverblijf geen oplossing”

nieuws
Foto: flickr.com/photos/wwworks/

De belangenvereniging voor ouders van kinderen in de opvang, BOinK, is niet blij met het plan om bewakingscamera’s op te hangen in kinderdagverblijven en crèches. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken is in gesprek met de uitbaters van de kinderopvang om de plannen te realiseren.

“Wij geven al vijf jaar aan dat de beveiliging op kinderdagverblijven niet voldoende is”, zegt woordvoerder Gjalt Jellesma van BOinK. “Een camera is slechts een heel klein hulpmiddel. Het is veel belangrijker dat het personeel al bij de sollicitatie beter wordt gecontroleerd”. Jellesma noemt het belangrijk om referenties te bellen en bij verdenking gewoon mensen te weigeren. Als grootste bezwaar tegen het cameratoezicht draagt BOinK het schenden van de privacy aan. Door de nieuwe maatregel zullen de kinderen namelijk constant gefilmd worden.

Het plan om camera’s te installeren in kinderdagverblijven en crèches is een gevolg van de affaire rond Robert M. M. heeft in kinderdagverblijven in Amsterdam tientallen kinderen misbruikt.

Deel dit artikel:

 1. Gjalt Jellesma heeft over de privacy van wie?
  kinderen hebben geen benul als ze worden op genomen..
  het gaat om de mensen die de kinderen kwaad willen doen.en camera werken preventief.
  ik vind een goede wet voor de veiligheid van de kinderen en je kunt achteraf kijken als alles gaat,zo als het moet gaan.
  alle mensen die daar komen of werken weten dat er camera,s hangen. in de stad hangen die dingen ook en het werkt. de minister moet de wet door drukken,want het gaat om de kinderen en niet die er werken of komen.
  nu dat de minister iets wil doen aan de veiligheid, gaat dhr Gjalt Jellesma lopen mekkeren over privacy!!

 2. Camera’s zorgen voor schijnveiligheid. Wie wil er nou ergens werken waar hij of zij de hele dag gefilmd wordt? Dat zal de medewerkers van de kinderdagverblijven belemmeren in hun spontane omgang met kinderen, want dat kan later tegen je gebruikt worden. Wie wil er nou zijn kinderen naar een kinderdagverblijf sturen, waar ze alleen onder cameratoezicht veilig zijn? Niemand toch. Goede screening en voorlichting van het personeel lijkt me beter. Het gaat bij misbruik vrijwel altijd om mannen. Die screening doe je dus bij mannen veel grondiger dan bij vrouwen. Dat is geen discriminatie, maar gewoon logisch en ook kostenbesparend.

 3. inderdaad, kinderopvang moet plaatsvinden op basis van vertrouwen. als moeder vind ik dat het allerbelangrijkste, een vertrouwensband met de medewerkers van de opvang. camera’s werken alleen maar de illusie van onveiligheid in de hand.

 4. Ik sluit me aan bij Joop en Marc. En ook bij Gjalt trouwens. Cameratoezicht is een symptoombestrijding die grenst aan het kortzichtige. Paard achter de wagen spannen. Kwaadwillenden kunnen derhalve nog steeds bij de kinderen komen en moeten slechts een extra hobbeltje nemen door een manier te vinden uit het zicht van de camera te komen met kinderen. Het probleem is dat kwaadwillenden waarvan we het verleden kunnen reconstrueren tóch in de kinderopvang kunnen werken. Het probleem ligt niet bij ondernemers van de kinderopvang maar bij de criteria bij afgifte van een justitiele goedkeuring om te werken met kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *