Bijverdienstudenten hoeven waarschijnlijk minder terug te betalen

nieuws

Studenten die in 2008 en 2009 teveel bijverdiend hebben hoeven waarschijnlijk minder terug te betalen dan vooraf gedacht.

In 2008 werd besloten dat de bijverdiengrens een brutobedrag werd in plaats van een nettobedrag. Als studenten over deze grens gaan moeten ze behalve hun teveel ontvangen studiefinanciering ook hun OV-jaarkaart voor het hele jaar terug betalen. Daardoor kunnen de kosten oplopen tot 937.92 euro. De Rechtbank in Dordrecht vindt dit echter onterecht.

In 2010 is namelijk de regel aangepast. Er is toen besloten dat studenten vanaf dat moment alleen nog maar de kosten voor hun OV hoeven terug te betalen vanaf het moment dat zij teveel zijn gaan verdienen. De rechtbank in Dordrecht vindt dat deze regel met terugwerkende kracht moet werken. DUO is gelijk in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak. In de tussentijd blijft de dienst echter het hele bedrag terugvorderen van de studenten. De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer vindt dit onredelijk. In Kamervragen vraagt de partij zich af of studenten wel juist worden behandeld.