Miljard subsidie voor Energy Valley

nieuws

De noordelijke stichting Energy Valley heeft een miljard euro aan subsidie gekregen voor de productie van groen gas. Daarmee worden de komende tien jaar met name projecten in Groningen, Drenthe, Fryslân en de kop van Noord Holland gefinancierd.

Het geld is afkomstig uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie van het Ministerie van Economische Zaken. Dat heeft 1,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor duurzame energieopwekking in de komende tien jaar. De belangstelling voor de subsidie was overweldigend. Binnen vijf dagen was het geld vergeven aan totaal 600 projecten. De projecten krijgen van de overheid een garantieprijs van maximaal 9 cent per kilowattuur. Daarmee kunnen ze concurreren met fossiele energiebronnen.

Het feit dat Energy Valley tweederde van de subsidie voor haar projecten heeft binnengehaald, is een doorbraak voor stichting. Directeur Gerrit van Werven ziet groen gas een grote vlucht nemen. “Ik ben blij met het feit dat het thema groen gas, dat vanuit Noord-Nederland is ingezet, uitgegroeid is tot zo’n landelijke succes. Het betekent een grote doorbraak voor de verdere vergroening van de energievoorziening.”