‘Dat wereldrecord tennis spelen gaan we absoluut halen’

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

51 Uur en een aantal minuten. Dat is wat de klok aangeeft die op de wedstrijdbaan van tennisvereniging Van Starkenborgh staat. Dinsdagochtend om 09.00 uur zijn de vier spelers begonnen met hun wereldrecordpoging. Donderdagmiddag rond 18.00 uur moet het record in Groningse handen zijn.

“Ze gaan het halen”, zegt Dolph Spaak van de tennisvereniging. “Vanmorgen vroeg (donderdagochtend, red.) kregen ze het op een gegeven moment moeilijk, maar wij hebben gelijk een aantal dames opgetrommeld die nu op de baan staan om de jongens aan te moedigen”. Alwin Visker, Freek Stapel, Paul van Lier en Tjarco Reitsma zijn die vier jongens en zij staan onafgebroken, zonder slaap, op de tennisbaan om het wereldrecord tennissen te verbeteren. Dat record staat nu op 56 uur, 37 minuten en 13 seconden. Om dat te halen moeten ze tot donderdagavond 18.00 uur op de baan staan.

“Je ziet wel dat ze het steeds moeilijker beginnen te krijgen”, merkt een toeschouwer op. “Het lopen gaat niet meer zo energiek, de gel is uit het haar verdwenen en de wallen onder de ogen zijn duidelijk zichtbaar”, zegt de vrouw terwijl ze samen met andere toeschouwers mee begint te klappen op een lied van Peter Koelewijn dat uit de luidsprekers schalt. Dat de jongens zulke aanmoedigen nodig hebben blijkt als kort daarop een voor het publiek boeiend duel gespeeld wordt. Tennisser Paul van Lier laat even later blijken dat ze het zeker gaan halen, als hij een duim opsteekt in de richting van de verslaggever van OOG Radio.

“Over twee á drie maanden horen we of we het wereldrecord hebben”, zegt Spaak. “We maken videobeelden en collega’s houden nauwgezet de statistieken bij wat er allemaal gebeurt. Al die resultaten sturen we op naar Engeland, waar ze gaan controleren of we aan alle voorwaarden voldaan hebben”. Op de vereniging wachten ze echter niet op dat moment en beginnen ze direct na de laatste slag met een groot feest. Zo zal onder andere een theatervoorstelling opgevoerd worden, die stilstaat bij de geschiedenis van de lustrum vierende vereniging.