Vervoerders willen af van bedrijf achter OV-chipkaart

nieuws

Verschillende vervoersbedrijven, waaronder Arriva, twijfelen aan het functioneren van het bedrijf Trans Link Systems. TLS ontwikkelt en exploiteert de OV-chipkaart in Nederland.

Trans Links Systems werd in 2002 opgericht als een joint-venture van vijf grote openbaarvervoerbedrijven. De oprichting had als doel om één elektronisch betaalsysteem in het openbaar vervoer te realiseren. Toch worden er nu vraagtekens gezet bij het functioneren van het bedrijf. De twijfels zouden ontstaan zijn door het tegenvallende resultaat van jarenlange discussies tussen de bedrijven over de niet transparante kostenafwikkeling en de niet dienstverlenende houding naar de aangesloten bedrijven.

De twijfels worden beschreven in een open brief aan TLS die ondertekend is door de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland, een branchevereniging die in 2008 opgericht werd en bestaat uit de vervoersbedrijven Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia. Volgens de bedrijven zou TLS geen enkele verantwoordelijk nemen voor het functioneren van de kaart, zoals de fraudegevoeligheid van het betaalmiddel.

In de brief wordt gepleit voor het oprichten van een externe partij die als leverancier voor de OV-chipkaart gaat optreden en daarnaast ook de bedrijfsrisico’s gaat dragen. TLS heeft nog niet gereageerd op de open brief.