FC Groningen verliest in Amsterdam

FC Groningen heeft in de Amsterdam ArenA met 2-0 van Ajax verloren. FC Groningen had in de tweede helft enkele kansen om te scoren. Nadat Ajax in de 69ste en 72ste minuut scoorde had FC Groningen weinig meer te vertellen.

Voor aanvang van de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden. Dit ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het drama wat zich gister in Alphen a/d Rijn afspeelde.

Eerste Helft

Na twee minuten mocht Ajax de eerste vrije trap van de wedstrijd nemen. Na een lichte overtreding van Jonas Ivens. Het richtte geen gevaar uit en via El Hamdaoui belandde de bal in de handen van Van Loo. Het eerste schot van de wedstrijd kwam, een minuutje later, ook van de Marokkaan, na nonchalant uitverdedigen van Granqvist. Hij schoot de bal echter hoog over. Ajax hield de druk erop in de beginfase en na vijf minuten had Sulejmani de 1-0 op de voet, na een hoekschop. Van Loo redde knap.

Na 17 minuten kreeg FC Groningen de eerste hoekschop van de wedstrijd. Dusan Tadic gaf de bal hoog voor maar de kopbal van Jonas Ivens mistte kracht.

Özbiliz kwam na 25 minuten goed langs Stenman via de linkerkant. De Zweed had het duidelijk moeilijk tegen de jongeling van de Amsterdammers. Stenman beperkte zich vooral tot verdedigen en kwam in de eerste helft niet tot weinig op.  Even later probeerde Eriksen het met een poeier van 20 meter. Het schot miste precisie en ging over.

Het eerste wapenfeit van FC Groningen was pas na een klein half uur. Tadic gaf de bal goed voor maar Vermeer reageerde attent. Hij bokste de bal weg voordat de bal ingekopt kon worden.

Het meest opvallende moment van de eerste helft was na een half uur. Een gigantische knal klonk door de Arena op het moment dat supporters van Ajax het nodig vonden om vuurwerk op het veld te gooien.

De eerste goede aanval van FC Groningen was wel direct een gevaarlijke. Via goed voorbereidend werk op het middenveld werd Pedersen in de punt aangespeeld. Hij nam de bal goed aan en speelde naar Bacuna. Zijn schot, vanaf de zestien,  ging echter net naast de goal van Vermeer.

Na veertig minuten kreeg Ajax een grote kans. Via een korte maar strakke voorzet van Eriksen kam Özbiliz net te kort om de bal in te glijden.

Vlak voor rust kwam Groningen wederom met de schrik vrij. El Hamdaoui slalomde om twee verdedigers heen en ging vrij op van Loo af. De Groningse goalie redde de bal echter prima met zijn voet.

Tweede helft

Beide teams begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Holla leidde vlak na rust bijna zelf de 1-0 in. Hij verdedigde heel erg nonchalant uit en gaf de bal mee aan Eriksen. Die speelde af op El Hamdaoui maar zijn schot ging naast. De hoekschop die erop volgde richtte geen gevaar uit. Ajax begon goed aan de tweede helft met veel druk naar voren. Wat al snel resulteerde in twee kansen, met één van El Hamdaoui als gevaarlijkste.

Bacuna had na 51 minuten de 0-1 op de schoen. Na slap uitverdedigen van Ajax kreeg hij de bal in één keer mee en ging vanaf de linkerkant alleen op Vermeer af. Het schot werd echter knap gered door de Ajax goalie. FC Groningen begon daarna beter te voetballen en zette de Ajax defensie enkele minuten onder druk. Via een opkomende Granqvist belande de bal bij Bacuna die hem teruggaf op Tadic. Tadic kon voorgeven en via Enevoldsen werd het een hoekschop.

Na 57 minuten was er weer een goede aanval van Ajax. De verdediging van FC Groningen werd knap uitgespeeld door goed werk van Eriksen. Van der Wiel schoot echter via een Gronings been naast. Tim Matavz maakte na 58 minuten zijn opwachting voor Leandro Bacuna. Bacuna speelde wederom een ongelukkige wedstrijd.

Anita redde de bal in de 60e minuut van de lijn na schot van Enevoldsen. Tadic nam een corner en Groningen kreeg de beste kans van de wedstrijd.

Na 69 minuten komt Ajax op een 1-0 voorsprong door Sulejmani. Hij kwam via de rechterkant door en Groningen keeper van Loo dacht dat hij de bal kon hebben. Halverwege zijn uitkom manoeuvre kwam hij erachter dat hij te laat was en Sulejmani wipte de bal simpel over hem heen.

Enkele minuten later kwam Ajax op een 2-0 voorsprong. In de 72ste minuut kan Stenman een hoekschop niet goed verwerken en kon Vertongen de bal in de rechterhoek inschieten.

Via Thomas Enevoldsen leek Groningen nog op 1-2 te komen na slecht uitkoppen van Vermeer. Van Boekel zach echter hand of buitenspel in de actie van de Deen. Zo bleef het 2-0. Enevoldsen kreeg in de 80ste minuut wederom een kans. Zijn schot mistte kracht en belande in de handen van Vermeer.

Na 84 minuten werd Vermeer bijna verrast door een afstand schot van Ivens. De Belg probeerde het vanaf zo’n dertig meter en Vermeer kon de bal ternauwernood verwerken tot corner.

Ajax speelde de wedstrijd simpel uit en zo eindigde het duel in de Arena in 2-0. Ondanks het verlies blijft FC Groningen op de zesde plaats staan. Het gat met nummer 4, ADO Den Haag, loopt op tot vier punten.

Opstellingen

Ajax: Vermeer, van der Wiel (Enoh ’76), Ooijer, Vertonghen, Boilesen, De Jong, Eriksen, Anita, Sulejmani, El Hamdaoui (De Zeeuw ’87), Özbiliz (Ebecilio ’55).

FC Groningen: van Loo, Hiariej, Ivens, Granqvist, Stenman, Enevoldsen, Holla, Bacuna (Matavz ’58), Sparv (Metaj ’81), Tadic, Pedersen (Andersson ’81).

Gele kaarten: Pedersen (FC Groningen)