FC Groningen wint dikverdiend in Breda

FC Groningen heeft tegen NAC eindelijk weer een overwinning geboekt. In het Rat Verlegh stadion won de FC met 0-1. De gevierde man bij FC Groningen was Andreas Granqvist. De Zweed schoot na een solo de bal keihard in de kruising.

Eerste helft:

De eerste kans van de wedstrijd was voor FC Groningen. Enevoldsen schoot vanaf 25 meter. Ten Rouwelaar kon de bal uit de hoek tikken. Na vier minuten was het eerste wapenschot van NAC een feit. Schilder schoot vanaf rand 16 maar van Loo kon de bal pareren. De hoekschop leverde geen gevaar op voor de Brabanders. Beide ploegen begonnen afwachtend aan het duel. NAC had in het begin van de wedstrijd een klein veldoverwicht, maar dat resulteerde nog niet in kansen.

Na 12 minuten werd NAC wederom gevaarlijk. Fehér speelde de bal door de Groningse verdediging heen en kon Schilder bereiken. Hij schoot de bal echter naast. De grootste kans van de eerste helft was voor FC Groningen. Na een vrije trap van Tadic kon Stenman redelijk vrij inkoppen. De Zweedse verdediger raakte de paal. Na 23 minuten viel de tweede kans voor FC Groningen te noteren. Tadic gaf de bal vanaf de linkerkant goed voor op Pedersen. De spits kon echter geen kracht achter de bal zetten en kopte over.

Twee minuten later was er weer een goede mogelijkheid voor de FC. Via Hiariej kon Stenman vanaf de linkerkant vrij op Ten Rouwelaar af. Stenman kon geen kracht achter de bal zetten en de Brabantse goalie pareerde de bal. Na een half uur was er weer een kansje voor NAC. Via Gorter, die de bal voor wou geven, belandde de bal op de lat.

FC Groningen leek na veertig minuten op voorsprong te komen. Pedersen gaf de bal strak voor op Enevoldsen die de bal voor het inkoppen had. Hij kopte voorlangs. Het was volgens de grensrechter buitenspel. FC Groningen was de bovenliggende partij in de eerste helft. Via twee keer Stenman had de FC eigenlijk op voorsprong moeten staan.

Tweede helft:

Beide elftallen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Nog maar net begonnen aan het tweede bedrijf leek Bacuna geblesseerd te raken na een aktie met Leonardo. De blessure zag er erger uit dan het in werkelijkheid was en de Groninger kon verder spelen.

Na 55 minuten spelen kreeg Groningen de eerste kans van de tweede helft. Hiariej gaf de bal goed voor vanaf de linkerkant. Tadic kon de bal aannemen en een verdediger van NAC uitkappen. Ten Rouwelaar lag in de baan van het schot en kon een doelpunt voorkomen.

FC Groningen begon beter en beter te voetballen. Na een vrije trap van Tadic bleven de Groningers gevaarlijk. Pedersen kreeg nog een goede kans maar weer lag Ten Rouwelaar in de weg.

Na 72 minuten kwam FC Groningen eindelijk op voorsprong. Na een fantastische solo van Granqvist rondde de Zweed hem ook zelf maar af. Met een keihard schot in de kruising zette hij FC Groningen op een 0-1 voorsprong.

FC Groningen probeerde na de goal door te drukken. Via Tadic had de FC enkele minuten wederom een goede kans. De aanvaller schoot ongeveer twee meter naast.

In de tachtigste minuut van de wedstrijd had Tim Sparv de 2-0 op zijn hoofd. Hij kopte echter op de paal. FC Groningen mocht enkele seconden later een penalty nemen vanwege vasthouden op Ivens. Het leek even uit de hand te lopen en er ontstond een opstootje. Ivens kreeg naar aanleiding daarvan een gele kaart.

Dusan Tadic nam de penalty onder een striemend fluitconcert. Het had zijn werking, want Ten Rouwelaar pakte de bal uit de linker hoek. De gemiste penalty is nu al de derde op rij voor FC Groningen.

NAC probeerde daarna opzoek naar de gelijkmaker te gaan. Na een hoge bal van Bayram kopte Leonardo terug en Boussabon volleerde de bal hoog over. Pedersen liet in de slotfase wederom een goede mogelijkheid op de 0-2 liggen. Via Ten Rouwelaar werd het uiteindelijk een hoekschop.

Door de overwinning doet FC Groningen goede zaken in de eredivisie. De FC staat weer op een verdienstelijke vijfde plaats met 47 punten uit 28 wedstrijden. Over twee weken staat de thuiswedstrijd met VVV Venlo op het programma.

Opstellingen:

NAC: Ten Rouwelaar, Janse, Penders (Idabdelhay ’66), Horvath, Gorter, Fehér, Luijckx (Bayram ’82), Schilder, Jenner, Leonardo, Boussabon.

FC Groningen: van Loo, Kieftenbeld, Granqvist, Ivens, Stenman, Enevoldsen, Hiariej, Sparv, Tadic, Bacuna (Ajilore ’90+2) en Pedersen (Mamadov ’90+5).

Gele kaarten: Ivens (FC Groningen) ; Fehér, Penders (NAC Breda)