Atsma: ‘Geen waterschapsverkiezingen meer’

Dat we in de toekomst nog moeten stemmen voor de waterschappen lijkt vrij klein. Volgens staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu wil het kabinet dat er in de toekomst geen waterschapsverkiezingen meer gehouden worden. Dat meldt Omrop Fryslân.

Het plan is om in de toekomst het bestuur van de waterschappen te laten kiezen door de gemeenteraadsleden. Net zoals de Eerste Kamer-leden nu gekozen worden door de Statenleden in de provincie. De bedoeling is ook dat de waterschappen meer bevoegdheden zullen krijgen. Zo krijgen ze onder andere het beheer over de waterkeringen en de waterzuiveringen. Nu is de provincie daar nog verantwoordelijk voor.

Atsma laat aan de regionale omroep in Fryslân weten dat er overleg is geweest tussen de gemeenten en de waterschappen. Hoogstwaarschijnlijk zal er dit voorjaar een besluit genomen worden over de plannen.

Deel dit artikel:

 1. De laatste lkeer dat de waterschappen in het nieuws waren was vanwege de exorbitante huisvestingskosten. Alleen al de “Brabantse Delta” zit niet alleen in een kasteel maar heeft die bende afgelopen jaar voor zo’n slordige 30 miljoen verbouwd. Onderzoek van RTLnieuws bracht aan het licht dat alle waterschappen parasiteren op kosten van burgers.
  Wellicht is het een betere optie om de waterschappen terug te brengen onder het ministerie van landbouw. Zo ontstaat op z’n minst weer iets als politieke verantwoording.

 2. @ ad337:

  Jammer hoor: je hebt dus geen idee wat een waterschap precies is,zo blijkt uit je prachtige Telegraaf-proza…
  De besturen zijn nu gekozen (dus er is volop bestuurlijke verantwoording. dat jij niet stemt is jouw eigen onverantwoordelijkehid..): de meeste waterschappen zijn boeren-waterschapen (boeren in het AB en DB). Die bepalen wat er gebeurt, en wat het kost. Mooi idee om Waterschapen onder te brengen bij een ministerie! En dan kun je als burger wel invloed hebben op de huisvestingskosten????Yeah right..
  En wat is dan wel acceptabel als huisvestingskosten? 20 miljoen? 10? 1000 euro?

  @ad337: ga alsjeblieft pas weer wat roepen wanneer je snapt waar je over praat. Dit is jezelf belachelijk maken….

 3. Wellicht een beetje late response:
  Welke functie bekleed jij bij welk waterschap Matthijs?
  Vragen welke huisvestingkosten wel acceptabel zijn is geen antwoord op de gebleken exorbitante verkwisting.
  De waterschappen dienen net als de overheid ald goed huisvader om te gaan met belastinggeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *