Toptalenten bij schaaktoernooi Groningen

Groningen is elk jaar rond kerstmis de hotspot van schaakliefhebbend Nederland. Schaaksport Groningen organiseert deze dagen voor de 47e keer een sterk bezet schaaktoernooi met een internationaal deelnemersveld.

Het schaaktoenooi is daarmee één van de oudste van Nederland. Dit schaakfestival staat er bekend om dat er veel aan gedaan wordt de jeugdige schakers te strikken voor het toernooi. In Groningen krijgen de toekomstige grootmeesters de kans om te sparren met volwassen schakers.

Bijvoorbeeld de 11-jarige Anna Maja Kazarian uit Heerenveen. Zij is kampioene van Nederland en hoort bij de beste van de wereld. Jorden van Foreest, ook elf jaar, is de grote belofte voor de stad Groningen. Hij werd al eerste bij de jongens van zijn leeftijd van heel Nederland. Kazarian wist in groep C haar eerste twee partijen te winnen. Van Foreest moest in de groep A zijn meerdere erkennen in Anatoly Donchenko, die 59 jaar ouder is. De slechts 46 jaar oudere Alex Partenheimer wist het jonge talent op een remise te houden.