RUG-medewerkers zien steun groeien voor petitie eerlijkere lonen in hoger onderwijs

nieuws
Foto: JoachimKohlerBremen - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44231205

De petitie die vorige maand werd gestart door drie RUG-medewerkers, waarin gepleit wordt voor een eerlijkere loonverdeling in het hoger onderwijs, is de duizend handtekeningen gepasseerd. Het doel van de actie is om tweeduizend handtekeningen op te halen.

De initiatiefnemers stellen dat de recente procentuele loonsverhogingen onevenredig in het voordeel zijn van de hoger verdienende medewerkers. Zij benadrukken dat de kosten voor levensonderhoud voor iedereen gelijk zijn gestegen en vinden het in tijden van bezuinigingen onwenselijk dat de salarisverschillen blijven groeien. De petitie roept op om bij de komende cao-onderhandelingen meer in te zetten op nivellering, waarbij de koopkracht van alle universitaire medewerkers verbetert.

Promovendi en ondersteunend personeel profiteren het minst
In ons land is de inflatie de afgelopen jaren sterk opgelopen. De lonen stijgen mee en bij veel organisaties gebeurt dit op procentuele basis. Op universiteiten stegen de lonen in 2023 bijna tien procent, en in 2024 bijna vijf procent. Een hoogleraar met een gemiddeld bruto salaris van 8.000 euro kreeg er 450 euro per maand meer bij dan een universitair docent met een bruto salaris van 5.000 euro. Promovendi en ondersteunend personeel hebben het minst geprofiteerd van de procentuele loonstijgingen.

“Centen in plaats van procenten”
“Een groeiende groep werknemers binnen de universiteit wil daarom af van procentuele loonsverhogingen”, schrijven initiatiefnemers Laura Batstra, Laurent Krook en Dirk-Jan Scheffers in de petitie. “Zeker in tijden van bezuinigingen is het onverantwoord om de sterkste schouders te blijven spekken en is het broodnodig om tijdens de cao onderhandelingen meer in te zetten op nivellering. De primaire inzet voor de aankomende collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) van de vakbonden is helder: koopkrachtverbetering voor alle universitaire medewerkers.” De initiatiefnemers geven aan dat vakbonden eerder al gepleit hebben voor loonsverhogingen in vaste bedragen (‘centen in plaats van procenten’), maar dat werkgeversorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) hier niet mee akkoord is gegaan.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao op de universiteiten begonnen een maand geleden. De petitie is te vinden op deze website.