Voor steeds meer verhuurders van studentenwoningen en andere gedeelde woningen betekent de Wet betaalbare huur, die sinds 1 juli van dit jaar geldt, maar één ding: verkopen. Een studentenpand verkopen doen ze het liefst zonder inwoners, waardoor een toenemend aantal studenten met bepaalde tijdelijke contracten hun kamer uit moet. Zorgelijk, aldus de raadsfractie van Student en Stad.
De nieuwe wet stelt strenge regels aan verhuurders van panden met meerdere huurders. Zo mogen zelfstandige woningen nog maar aan maximaal twee huurders worden verhuurd, wat verhuurders dwingt om individuele kamerhuurcontracten op te stellen.
Dit drukt hun inkomsten en daarom besluiten steeds meer pandeigenaren hun studentenhuizen te verkopen, zo bleek vorige week uit een inventarisatie van het NRC. Het Steunpunt Huren meldt een forse toename van Groningse verhuurders die hun studentenhuizen verkopen. Voornamelijk de kleine particuliere verhuurders zeggen de huurcontracten met studenten op, laat het steunpunt weten aan de raadsfractie van Student & Stad.
De partij laat weten blij te zijn met de invoering van de Wet Betaalbare Huur en de hieruit voortvloeiende winstmaximalisatie voor verhuurders, maar maakt zich ook zorgen over de nieuwe, negatieve neveneffecten. De partij wil dat het gemeentebestuur actief een oogje in het zeil houdt op de ontwikkeling van de verhuurmarkt van Groningse studentenkamers. Een eventueel tekort moet opgevangen worden door verhuur van kamers vanuit woningcorporaties, besluit de fractie.
Student & Stad stelt woensdagmiddag vragen aan het college over de kwestie.