JOVD Groningen is helemaal klaar met ‘verloedering door graffiticultuur’

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

De JOVD Groningen maakt zich zorgen over het beeld van de stad en wijst op de toenemende verloedering door de graffiticultuur.

De liberale jongerenorganisatie ziet dat huizen, winkels en panden steeds vaker het doelwit worden van graffiti. De JOVD vindt dat onacceptabel, omdat zelfs historische gebouwen niet gespaard blijven. Ze komt daarom met een driepuntenplan om illegale graffiti tegen te gaan.

Zo moet de gemeente specifieke muren en plekken aanwijzen, zoals bij sporthallen en tunnels, waar graffiti-artiesten legaal mogen schilderen. Ook moeten er workshops en programma’s met scholen en kunstenaars worden georganiseerd, om jongeren te leren over legale graffiti en respect voor eigendommen. Tenslotte moet illegale graffiti binnen 24 uur verwijderd worden en moet het toezicht verhoogd worden, via buurtwachten en camera’s.

Stephan van der Linden van de JOVD: “De graffiti die zich door de stad verspreidt, tast het karakter van Groningen aan. Het is niet alleen vandalisme, maar ook een bedreiging voor het erfgoed en de identiteit van onze stad.”