Brugdek Visserbrug gaat er anderhalf tot twee jaar uit, tijdelijke brug aangelegd voor fietsers en voetgangers

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

De reparatie van het dek van de Visserbrug gaat anderhalf tot twee jaar duren. Daarvoor wordt het brugdek tijdelijk verwijderd. Dat maakte de gemeente dinsdagochtend bekend. Er komt daarom een tijdelijke brug voor fietsers en voetgangers.

De bediening van de Visserbrug werkt sinds donderdagmiddag niet meer. Vrijdagochtend plaatste de gemeente twee grote zandzakken op het brugdek om deze omlaag te houden. Na technische inspectie blijkt dat één van de ‘scharnieren’ van de brug stuk is en dat de brug niet veilig open en dicht kan. Daardoor is de brug nu volledig gestremd voor scheepvaartverkeer.

In eerste instantie dacht de gemeente de brug ergens in augustus te kunnen repareren. Maar dit gaat niet op korte termijn lukken. Het kapotte scharnierpunt zit op een te lastige plek, waardoor reparatie of vervanging in de brugkelder op locatie niet gaat lukken. Het stalen gedeelte van de brug gaat er daarom uit voor een periode van anderhalf tot twee jaar.

Een woordvoerder laat weten dat de Visserbrug al op de lijst stond voor groot onderhoud. Daarom wordt dit nu allemaal in één keer aangepakt.

Brug blijft anderhalf tot twee jaar weg, tijdelijke brug voor fietsers en voetgangers

Om het scheepvaartverkeer zo snel als mogelijk weer op gang te kunnen brengen wordt de brug dus helemaal verwijderd. Wanneer dat gaat gebeuren, kan de gemeente nog niet zeggen. Hiervoor wordt op dit moment een planning gemaakt. Maar dat het lang gaat duren, is al wel duidelijk. De reparaties en onderhoud zijn complex, ook vanwege het monumentale karakter van de brug.

Tijdens deze periode komt er in ieder geval voor fietsers en voetgangers een tijdelijke brug die open en dicht geschoven kan worden, zodat het scheepvaartverkeer vanaf dat moment weer gebruik kan maken van de (staande mast) route. Voor auto’s komt er een oplossing in de vorm van een omleiding.