Vijfduizend jaar Aziatische keramiek in Groninger Museum

nieuws
Foto via Groninger Museum

In het Groninger Museum is vanaf zaterdag 8 juni de tentoonstelling ‘Draken & Demonen – 5000 Jaar Aziatische Keramiek’ te zien. Zo’n vierhonderd objecten, variërend van heel oude tot hedendaagse Aziatische keramiek, laten verschillende aspecten van de cultuur van China en Japan zien.

De objecten komen uit de collectie van het echtpaar George Anders en Netty Bücher. Zij woonden jarenlang in Haren. De geneticus en de biologe waren enthousiaste verzamelaars van Chinese en Japanse keramiek en bouwden een uitgebreide bibliotheek op. Ze verzamelden meer dan 1.400 stukken via veilingen, variërend van heel vroege tot hedendaagse Aziatische keramiek.

Sinds het overlijden van het echtpaar zorgt de Stichting voor Aziatische Kunst en Kunstnijverheid (opgericht door het echtpaar), samen met het Groninger Museum, voor de collectie. Ook worden er regelmatig nieuwe stukken aangekocht. Het is de bedoeling dat in de toekomst de collectie (de ‘Collectie Anders’) wordt samengevoegd met die van het museum.

De tentoonstelling laat een aantal unieke en uiterst zeldzame objecten zien, aldus het Groninger Museum. Ook worden er speciale theedrink-evenementen georganiseerd. Hier wordt theegedronken volgens de oorspronkelijke Chinese methode. Voor een optimale ervaring wordt hetzelfde soort theegoed gebruikt als in de tentoonstelling te zien is.