Universiteiten en hogescholen komen met protocol voor protestacties

nieuws

De koepelorganisaties van de universiteiten en de hogescholen in Nederland hebben een demonstratieprotocol opgesteld, met richtlijnen voor betogers rondom protestacties. Daarmee willen de onderwijsinstellingen meer eisen stellen aan protestacties, zoals deze de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden rond het conflict in Gaza.

De universiteiten benadrukken dat demonstreren een goed recht is en ook mag op universiteitsterrein. Maar de demonstranten moeten dan wel in gesprek blijven met de universiteit. De koepelorganisaties willen daarnaast niet dat universiteitsbestuurders gaan onderhandelen met personen die gezichtsbedekkende kleding dragen.

Daarnaast moeten de wet- en regelgeving en de huis- en gedragsregels worden gerespecteerd, mag er niet worden overnacht op universiteitsterrein (ook niet in tenten) en geldt het bezetten van een gebouw niet meer als ‘protesteren’. Bezettingen worden daarom niet meer toegestaan, stellen de Universiteiten van Nederland en de Vereniging van Hogescholen.

“Het is heel begrijpelijk dat onze studenten en medewerkers zich ernstig zorgen maken om de situatie in Gaza”, stelt Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen en interim-voorzitter van Universiteiten van Nederland. “Protesteren moet daarom ook mogelijk zijn. Tegelijkertijd zijn wij ook verantwoordelijk voor de veiligheid van onze mensen en willen daarom nog eens heel duidelijk maken wat wel en niet mag in en rond onze gebouwen.”