Protest tegen oorlog in Gaza bij Harmoniecomplex; demonstranten mogen ook in de avond blijven (update)

In navolging van andere studentensteden is maandagochtend ook op het Harmoniecomplex aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat een klein tentenkamp opgezet. De actievoerders mogen er voorlopig blijven, ook in avond en de nacht.

Vlam in de pan

Kort voor elf uur verzamelde een ruim tiental demonstranten zich op het Broerplein voor de demonstratie, waarbij een aantal tenten werd opgezet. Dat viel niet bij iedereen in de smaak en een tegenprotestant probeerde een spandoek van het “Gaza Solidarity Encampment Groningen” (zoals de actievoerders hun protestactie noemen) weg te halen. Daardoor ontstond een worsteling, waarna de politie moest ingrijpen. Dezelfde man had eerder al geprobeerd om tentjes van de demonstranten omver te schoppen.

Nadat de rust was weergekeerd, gingen de actievoerders verder met de opbouw van hun tentenkamp. Rond 11.00 begon de zogenaamde ‘walkout’, waarin een groep van de rond de honderdvijftig studenten die hun lessen hadden verlaten zich bij de kampeerders voegden. Met protestborden werden er leuzen gescandeerd. Een deel van hen vertrok later op de dinsdag. De vlag van de Rijksuniversiteit Groningen voor het Harmoniegebouw werd vervangen door een Palestijnse vlag.

RUG doet Academiegebouw en UB op slot

De studenten laten weten niet weg te gaan totdat hun eisen zijn ingewilligd. De Rijksuniversiteit Groningen heeft het Academiegebouw en de Universiteitsbibliotheek inmiddels ’tot nader order’ gesloten. Ook is de Oude Kijk in ’t Jatstraat afgesloten voor auto’s.

Maandagavond 18:00 besluit de veiligheidsdriehoek dat de demonstratie voor het universiteitsgebouw door mag gaan, zolang het vreedzaam blijft. Daarbij mag het verkeer ook niet belemmerd worden. De gemeente zegt daar niet op te handhaven.

Op Instagram roepen demonstranten elkaar om gehoorzaam te blijven. Ook roepen ze andere demonstanten op die willen aansluiten om tenten, slaapzakken en lichtjes mee te nemen.De RUG heeft, naar eigen zeggen, meerdere malen contact gehad met een afvaardiging van de demonstranten. Maar volgens de universiteit staan de demonstranten ‘niet open voor dialoog’. In plaats daarvan verwijzen ze naar de eisen die op hun sociale mediakanalen worden gedeeld.

‘Campus heroverd’

Volgens de initiatiefnemers achter de protestactie hebben ze ‘de campus van de universiteit heroverd’ en gaan ze niet weg totdat hun eisen zijn ingewilligd. De RUG moet, zo stellen de actievoerders, stoppen met alle academische samenwerkingen met Israëlische instellingen ‘waarvan bewezen is dat ze deelnemen aan de genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk.’

Alle contracten met en investeringen in Israëlische bedrijven moeten worden gestopt, als de actievoerders. Ook mag de RUG niet meer samenwerken met bedrijven die, direct of indirect, zouden profiteren van de oorlog in Gaza.

Einde samenwerking RUG met Israël

De demonstranten vinden verder dat de verklaring van de RUG over haar samenwerking met Israëlische en Palestijnse instellingen niet volledig is. Daarom wilden de actievoerders dat de universiteit meer openheid van zaken geeft. De actievoerders stellen dat de banden tussen de RUG en het conflict, vooral indirect, wel degelijk aanwezig zijn door academische samenwerking en sponsoring.

Protesten in meer studentensteden

Naast Groningen zijn maandag gelijksoortige demonstraties in Nijmegen, Maastricht en Eindhoven. Ze volgen op het recente ingrijpen van de politie bij bezettingen van universiteitsgebouwen in Utrecht en Amsterdam.