PVV: “Kermis voortaan als festival organiseren met hekken en toegangscontroles”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Om de kermis leuk en gezellig te houden is het slim om het in de toekomst als festival te organiseren. Dat is het voorstel van de fractie van de PVV in de gemeenteraad.

Aanleiding zijn verschillende incidenten. Tijdens Pasen ging het mis op de kermis in de Reitdiephaven. Twee weken geleden belaagden groepen jongeren elkaar op de Vismarkt, waarbij met messen werd gedreigd. De incidenten in Groningen staan niet op zichzelf. Afgelopen maand ging het ook mis op de kermissen in Zaandam, Den Haag en Alphen aan den Rijn. Onlangs liep het nog uit de hand op de kermis in Emmeloord, waar meer dan honderd jongeren doelbewust spullen van exploitanten vernielden. Doordat er steeds meer geïnvesteerd moet worden in veiligheidsmaatregelen worden kermissen duurder. Kermisbond BOVAK maakt zich daar zorgen over.

“Groepjes jongeren”
Fractievoorzitter Kelly Blauw van de PVV: “Een paar keer per jaar is er kermis in de gemeente Groningen. Het is er altijd heel sfeervol met vele attracties voor jong en oud. Wat we echter de laatste tijd zien is dat de onrust en ongeregeldheden toenemen, veroorzaakt door groepjes jongeren die de boel op stelten zetten, vechtpartijen veroorzaken of het aan de stok krijgen met kermisexploitanten. De politie moet extra capaciteit inzetten en veiligheidsmaatregelen nemen, waardoor zij op andere plekken, waar het ook nodig is, minder beschikbaar zijn.”

“Geen symptoombestrijding”
De partij vindt het belangrijk dat de kermis een feest blijft die voor iedereen betaalbaar blijft. “Wij willen dat het probleem bij de kern wordt aangepakt. Wij stellen voor om de kermis in het vervolg als festival te gaan organiseren. Met hekken en toegangscontroles op wapens en drugs. Hierdoor is het voor de politie beter te controleren. Mijn partij is niet voor symptoombestrijding en daarom vinden we dat er keihard opgetreden moet worden naar degenen die het verpesten voor de mensen die juist zoveel plezier beleven aan de kermis.”