Hier gaat Herepoort de komende vier maanden mee aan de slag bij de zuidelijke ringweg

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Na een grote stremming in het komende weekend begint aannemerscombinatie Herepoort komende maandagochtend aan ‘fase 4’ van operatie Ring-Zuid. Tijdens de langste fase in het project (bijna 4 maanden) moet de verdiepte ligging van de ringweg af gaan komen.

De verdiepte ligging is zo goed als klaar, maar moet nog wel worden aangesloten op het Julianaplein en de Europaweg. Aan de westzijde en de oostzijde wordt het nieuwe stukje ringweg aangesloten op de bestaande wegen. Maar daarvoor moet nog wel flink worden gesloopt, want de huidige zuidelijke ringweg ligt bij het Julianaplein en bij het Europaplein in de weg van de nieuwe aansluitingen. Ook de rest van de ringweg wordt gesloopt, op het viaduct over de Hereweg na.

Daarnaast moeten de afrit naar het centrum via de Brailleweg, de afrit vanuit Drachten naar het centrum en de tunnelboog vanaf de verdiepte ligging richting Assen nog worden afgemaakt. Moeten alle aanwezige technische installaties nog worden getest, voordat deze in gebruik genomen kunnen worden.

Aanpak Ring-Zuid bracht woensdag een filmpje naar buiten, waarin de werkzaamheden worden uitgelegd.

Tekst gaat verder onder de video:

Dit gaat er de komende tijd veranderen voor het verkeer

De nieuwe fase voor het ringweg-project brengt ook voor het verkeer een hoop veranderingen met zich mee. Zo zijn op het Julianaplein alleen de rijrichtingen tussen Drachten en Assen open. Het verkeer van en naar Hoogezand zal via de overige ringwegen moeten omrijden, of (in het geval van Assen) via Veendam en de N33 moeten gaan.

Komende zaterdag gaat ook de tijdelijke oprit vanaf de Meeuwerderweg naar de Hereweg open, bedoeld voor bewoners van de Oosterpoortwijk om ‘over het spoor’ te komen. Deze tijdelijke weg gaat op 19 juli weer dicht, omdat de tijdelijke weg (die over een oud stuk ringweg loopt) wordt afgebroken.

Waar wegen open gaan, sluiten ze ook

Vanaf komende maandag zijn er ook de nodige afsluitingen. De ringweg is helemaal afgesloten tussen knooppunt Euvelgunne en het  Julianaplein en kan het verkeer vanaf het Julianaplein niet richting de Europaweg rijden. Ook de toerit vanaf Groningen-Zuid richting het Julianaplein is dicht en komende maandag sluit de onderdoorgang van de ringweg bij de Helperzoom.

Daar komen nog een aantal afsluitingen bij. Zo is de westzijde van de dubbele rotonde bij de Laan Corpus den Hoorn en het Stadspark afgesloten. Vanwege de werkzaamheden aan de rotonde is ook de afrit Groningen Corpus dicht voor het verkeer vanaf Julianaplein richting Corpus den Hoorn.

Vanaf dinsdag tot en met 1 juli wordt de parallelweg bij de Europaweg afgesloten, in verband met de afbraak van de oude zuidelijke ringweg. Daarna gaat de onderdoorgang bij de Verlengde Lodewijkstraat anderhalve maand dicht voor de afbraak de huidige ringweg boven het spoor. Daarom wordt het treinverkeer tussen station Groningen en station Groningen Europapark ook stilgelegd van 3 tot 11 augustus. Fietsers kunnen dan de ringweg passeren bij het Oude Winschoterdiep. Op 1 juli gaan ook de Esperantostraat en de Meeuwerderbaan dicht.