CAO-akkoord voor 120 duizend schoonmakers en glazenwassers

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

De ruim 120.000 schoonmakers en glazenwassers in Nederland hebben zicht op een nieuwe cao. De vakbonden hebben hierover een akkoord bereikt met werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland.

‘De lonen voor schoonmakers gaan verder omhoog en blijven daarmee ruim boven het minimumloon. Dat was onze inzet en dat is gelukt’, zegt CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek. ‘Andere belangrijke winstpunten zijn een betere reiskostenregeling, een zondagtoeslag voor hotelschoonmakers en een ervaringsbonus voor schoonmakers met een lang dienstverband.’

Ook komt er een betere reiskostenvergoeding. In de huidige cao krijgen schoonmakers pas vanaf 30 kilometer enkele reis een kilometervergoeding van 23 cent. Schoonmakers krijgen straks al vanaf 10 kilometer enkele reis een kilometervergoeding van 14 cent. Vanaf 30 kilometer enkele reis blijft dat 23 cent.’

Schoonmakers die op 1 januari 2025 ten minste 20 jaar in de schoonmaak werken, krijgen een ervaringsbonus van 1.000 euro bruto (bij een fulltime dienstverband, parttimers naar rato). Hotelschoonmakers krijgen een zondagtoeslag. Oudere schoonmakers kunnen vijf jaar voor de AOW-leeftijd tot 20 procent minder werken, met behoud van 95 procent van het salaris.