Bouwtentdoek verwijderd bij Dudok-gebouw

nieuws
Foto: Annette Stikkelorum / https://x.com/stikkelorumann

De afgelopen maanden was het Dudok-gebouw aan de Turfsingel ingepakt en zorgde de witte tent er voor dat je het gebouw niet kon zien. Dinsdag is men begonnen met het verwijderen van het tentdoek.

De restauratie begon vorig jaar herfst. In februari werd het gebouw ingepakt zodat ook de buitenkant aangepakt kon worden. Bij die restauratie werd chroom-6 aangetroffen. Chroom-6, of hexavalent chroom, zit soms in verflagen of behandeld hout om het langer houdbaar te maken: het gaat roest en rotten tegen. Chroom-6 kan echter kanker veroorzaken als je het inademt of inslikt. Vanwege het gezondheidsrisico heeft de Europese Unie het gebruik van hexavalent chroom aan banden gelegd. Een gespecialiseerd bedrijf heeft dit verwijderd. Het gebouw is nog niet volledig klaar. Komende zomer wordt er in het pand gewerkt aan de stoffering.

Met het project Dudok aan het Diep is een bedrag van 4 miljoen euro gemoeid. Het terrein moet een groene verblijfplaats worden, waarbij aan het water gerecreëerd kan worden. Zo wordt er bijvoorbeeld een vlonder aangelegd. Het Dudok-gebouw, een voormalige pompstation, is een Rijksmonument dat in 1953 ontworpen werd door de Amsterdamse architect Willem Dudok. Indertijd waren in Nederland 112 van zulke gebouwen te vinden, waar er nu nog twee van over zijn. In 2018, toen het tankstation sloot, kwam het gebouw leeg te staan. In de nieuwe plannen moet het een plek worden waar je een hapje en drankje kunt kopen.

De verwachting is dat in september het project klaar is.