VVD-senator: ‘Ophef vertraging sluiting Groninger gasveld berust op misverstand’

nieuws
foto: Piet Douma

Volgens Eerste Kamerlid Caspar van den Berg (VVD) is zijn partij niet uit op uitstel rond rond het sluiten van de Groninger gaskraan. De Senator stelt zich niet te hebben gerealiseerd dat de sluiting, door te willen wachten op een ander wetsvoorstel rond leveringszekerheid, met anderhalf jaar zou kunnen worden vertraagd.

Van den Berg veroorzaakte dinsdag, namens de VVD en met steun van BBB, VVD, PVV, JA21 en 50Plus, grote onrust in de Groningse en Haagse politiek door de behandeling van het wetsvoorstel om de gaswinning in Groningen te stoppen uit te stellen. Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) dreigde zelfs met opstappen wanneer het VVD-voorstel zou zorgen voor een lange vertraging bij de sluiting van het Groningenveld.

Woensdagmiddag laat Van den Berg via verschillende media weten dit niet te hebben bedoeld en dat het beeld dat zijn partij zou aansturen op uitstel een misverstand’ zou zijn. Van den Berg stelt zegt zich niet te hebben gerealiseerd dat wachten op dit voorstel een lange vertraging zou opleveren voor de sluitingswet. De wet die de sluiting van het Groninger gasveld regelt, kan volgens de VVD nu wel worden behandeld, zodra de Eerste Kamer een schriftelijke vragenronde heeft gehouden met staatssecretaris Hans Vijlbrief.

Maar in Groningen laat een groot deel van de gemeenteraad het hier niet bij zitten. Woensdagmiddag kwam het merendeel van de raadsfracties met een motie, waarin het oproept aan het college om actie te ondernemen naar de Eerste Kamer en uit te spreken dat de gaskraan zo snel mogelijk definitief gesloten dient te worden.