PvdA en GroenLinks willen ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ bij gemeentelijke vacatures

nieuws

Sollicitatiebrieven, curriculum vitaes en peentjes zweten tijdens een gesprek. Voor sommige banen bij de gemeente Groningen moet dat, als het aan de raadsfracties van GroenLinks en PvdA ligt, verleden tijd zijn.

In navolging van de gemeente Zoetermeer en Leeuwarden willen coalitiepartijen PvdA en GroenLinks dan ook dat de gemeente Groningen het principe ‘open hiring’ gaat toepassen voor bepaalde vacatures.

Bij ‘open hiring’ wordt de sollicitatieprocedure voor een vacature helemaal overgeslagen en kijkt men alleen of iemand aan een aantal basiskwalificaties voldoet. Zoals bijvoorbeeld beheersing van de Nederlandse taal. Het gaat daarbij meestal wel om werk waarvoor geen kwalificaties nodig zijn. Denk aan banen in de logistiek of de schoonmaak. Maar in Zoetermeer worden ook kantoorbanen ingevuld met ‘open hiring’.

De Vrije Universiteit Amsterdam deed er onderzoek naar, wat laat zien dat het principe goed werkt om bepaalde vacatures te vullen. Ook geeft ‘open hiring’ mensen die al langer werkloos zijn meer kans om aan de slag te gaan.

Joren van Veen (PvdA) stelt dat ‘open hiring’ goed past bij de blik die zijn partij en GroenLinks hebben op werk: “Dit geeft mensen de kans om dankzij werk mee te doen in de samenleving, erbij te horen”.