Nederland en België beginnen gezamenlijke volleybalcompetitie

sport
Foto: Arend Jan Wonink

Nederland en België slaan de handen ineen met een gezamenlijke volleybalcompetitie. Dat meldt de NOS. Vanaf komend seizoen strijden de beste vier clubs van beide landen bij de mannen en de vrouwen tegen elkaar.

Die korte competitie, van februari tot en met april, gaat BeNe Conference heten. Het Groningse Lycurgus hoort al jaren bij de beste volleybalclubs van het land en zal dus volgend jaar (waarschijnlijk) ook regelmatig in België moeten spelen.

De nationale competities blijven gewoon bestaan. Die vormen het begin van het seizoen, van september tot en met februari. Play-offs in beide landen moeten aan het eind van het seizoen bepalen welke club met de nationale titel aan de haal gaat.

Dit soort van samenwerking tussen sportcompetities uit beide landen is niet uniek. Onder meer de Nederlandse en Belgische basketballers, handballers en ijshockeyers gingen de volleyballers voor met een gezamenlijke competitie. Ook het Groningse Donar is ermee bekend.

“Deze ontwikkelingen zijn spannende stappen voorwaarts voor het volleybal,” zegt Wijnand Geerdink, voorzitter van de Cooperatie Eredivisie Volleybal Nederland (CEVN). “Het is een uitgelezen kans om onze competities te versterken en de sport naar een hoger niveau te tillen.”