Afgelopen | FC Groningen wint met 3-0 van SC Cambuur

sport
Foto: Gijs Bouman

FC Groningen neemt het zaterdagavond op in eigen huis tegen SC Cambuur. Als Groningen de club uit Leeuwarden verslaat dan kunnen ze de nummer twee in de competitie, Roda JC, tot één punt naderen. Via dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

94′ Het is klaar! De FC wint in een aantrekkelijke wedstrijd met 3-0 van Cambuur en heeft daarmee promotie naar de Eredivisie volledig in eigen hand. Komende vrijdag wacht de kraker tegen Willem II.

91′ Terwijl het publiek er een feestje van maakt geeft de vierde man aan dat er vier minuten blessuretijd worden toegekend.

84′ DOELPUNT! Het is 3-0. Valente geeft een pass op Määttä. De Noor had zelf een schietkans maar hij passt op Postema die via zijn linkerbeen de bal in het doel weet te werken. Het is voor Postema het achttiende doelpunt van dit seizoen.

83′ Groningen gaat wisselen. Schreuders wordt van het veld gehaald. Zijn vervanger is Pelupessy. Duarte ruilt met Määttä. Ook Cambuur voegt twee wissels toe. Balk maakt plaats voor Kooistra en Van der Meer wisselt met Van der Veen.

81′ Met nog tien minuten op de klok is het Cambuur dat het meeste aan de bal is. Poll plaatst vanaf de zijlijn een voorzet in de zestien maar het gevaar wordt weggenomen door Rente.

71′ De rode kaart zorgt voor wat personele wisselingen. Jurjus wordt vervangen door keeper Dirk Baron. De 21-jarige keeper uit het Friese Menaam, die vorig jaar zomer overkwam van ONS Sneek, maakt zijn debuut in het elftal. Door deze wissel wordt ook Van Bergen naar de kant gehaald.

68′ RODE KAART! Keeper Jurjus krijgt een direct rode kaart nadat hij Cambuur-speler Smit buiten de zestien onderuit haalt. De vrije trap die dit oplevert wordt van richting veranderd en mist het doel.

59′ Daar laat Van Bergen een grote kans liggen. Hove weet de bal vanaf de zijlijn bij Bacuna in de zestien te krijgen die een mooie voorzet op Van Bergen weet te geven. Zijn kopbal wordt echter gekeerd door Van Osch.

56′ De rust heeft Cambuur goed gedaan. De ploeg is vaker aan de bal en weet in vergelijking met de eerste helft meer te creëren.

52′ En daar is Cambuur met een kans. Smit weet de bal fraai af te leveren bij Uldrikis die zich in de zestien bevindt. Keeper Jurjus staat echter op zijn plek en keert de kopbal.

50′ De eerste grote kans voor de FC in de tweede helft. Duarte weet langs de zijlijn makkelijk los te komen van Tol. Zijn doelpoging wordt echter knap gekeerd door Van Osch.

46′ De bal in de Euroborg rolt weer. Bij beide ploegen zijn er halverwege geen wissels toegepast.

51′ RUST De eerste helft zit er op. Groningen dicteert het spel en Cambuur maakt geen schijn van kans. Op basis van het spel heeft de FC zich met 2-0 ook wat tekort gedaan.

49′ Ook Mercera van Cambuur krijgt de gele kaart gepresenteerd als hij bij de zijlijn Valente onderuit werkt.

47′ Er komen zes minuten blessuretijd bij. Balk van Cambuur maakt een overtreding op Schreuders en krijgt van scheidsrechter Blank de gele kaart. De vrije trap die daarop volgt levert een grote kans op voor Rente maar hij mist.

45′ Terwijl de regen met bakken uit de hemel komt is er een kansje voor Cambuur. Een vrije trap wordt genomen door De Jong. Mercera weet het doel echter niet te bereiken.

43′ Het is eenrichtingsverkeer. Blokzijl levert de bal fraai af bij Bacuna. Hij weet Schreuders te bereiken die de bal in het zijnet schiet. Op deze manier is het wachten op meer doelpunten omdat Cambuur er niet aan te pas komt.

38′ Trainer Henk de Jong van Cambuur grijpt in. Er wordt gewisseld: Sylla wordt vervangen voor Mercera.

32′ DOELPUNT! Postema komt ter hoogte van de middellijn in balbezit en geeft een pass op Van Bergen die keeper Van Osch te slim af is: het is 2-0. Voor Van Bergen is het zijn achtste doelpunt van het seizoen.

31′ Het eerste gevaar van Cambuur. Balk stoomt op naar het zestienmeter gebied van de FC. Zijn pass op Van Kaam is echter slordig.

28′ Grote kans voor Bacuna die de bal vanaf zestien meter net over het doel schiet. Onderweg wordt de bal nog aangeraakt door een Cambuur-speler. De daaropvolgende hoekschop, genomen door Duarte, levert geen gevaar op voor Cambuur.

25′ Opnieuw een blessure bij Cambuur. Sylla raakt geblesseerd in het eigen doelgebied. Na een blessurebehandeling kan hij weer verder.

22′ DOELPUNT! FC Groningen komt op 1-0. Valente creëert een hoekschop die door Duarte genomen wordt. Hij weet Peersman te bereiken die de bal in de touwen kopt.

20′ Het stadion is nagenoeg uitverkocht. In de Euroborg zitten vanavond 22.118 toeschouwers naar de wedstrijd te kijken.

19′ De FC dicteert de wedstrijd. Tot grote kansen heeft het nog niet geleid. Een kans voor Bacuna wordt over het doel getrapt.

12′ Een vervelende botsing tussen Cambuur-spelers Uldrikis en Sylla ter hoogte van de middenstip. Na een korte blessurebehandeling kunnen beide spelers verder.

10′ De FC speelt op een hoog tempo waardoor het Cambuur niet lukt om de bal lang in de ploeg te houden. Tot grote kansen leidt het nog niet voor de FC.

4′ Eerste kans voor de FC. Vanuit een hoekschop kopt Peersman een meter naast het doel. Bij de aanval raakt Cambuur-speler Bergsma geblesseerd bij een botsing met Rente. Bergsma moet op een brancard van het veld gedragen worden. Hij wordt vervangen door Thomas Poll.

1′ De wedstrijd is van start!

FC Groningen, dat op derde plaats staat, heeft op dit moment 67 punten en verkeert in goede vorm. Van de laatste vijf wedstrijden werden er vier gewonnen, tegen NAC Breda werd er gelijkgespeeld. Cambuur staat op de twaalfde plek en heeft 45 punten. Van de laatste vijf wedstrijden werd er alleen tegen Eindhoven en Telstar gewonnen. Voor Groningen gloort ook promotie. Eerder op de avond speelde Willem II gelijk tegen MVV. De komende week speelt de FC in Tilburg tegen Willem II.

De stand:
1. Willem II | 35 | 74 punten
2. Roda JC | 35 | 71 punten
3. FC Groningen | 34 | 67 punten
4. FC Dordrecht | 34 | 66 punten

Opstelling FC Groningen: 21. Jurjus, 43. Peersman, 20. Blokzijl, 5. Rente, 8. Bacuna, 40. Valente, 6. Duarte, 7. Hove, 14. Schreuders, 25. Van Bergen, 29. Postema.

Opstelling SC Cambuur: 1. Van Osch, 22. Van der Meer, 4. Bergsma, 15. Tol, 27. Sylla, 10. De Jong, 8. Van Kaam, 25. Ottesen, 9. Uldrikis, 7. Balk, 19. Smit.

Scheidsrechter: Erwin Blank