Groningse overheden roepen Eerste Kamer op wet beëindiging gaswinning zo snel mogelijk vast te stellen

nieuws
Foto: Gijs Bouman (112 Groningen)

In een brief aan de Eerste Kamer uiten de Groningse overheden dat ze het onverteerbaar vinden dat de Eerste Kamer de vaststelling van de wet die de gaswinning uit het Groningenveld beëindigt leek te willen uitstellen. Met de brief doen de overheden vrijdagochtend een beroep op de Eerste Kamer de wet op een zo kort mogelijke termijn alsnog te behandelen.

“Er moet haast gemaakt worden met de wet die een einde maakt aan de bron van de ellende in Groningen”, schrijft het provinciebestuur namens de overheden en belangenorganisaties in Groningen. “Er is op ongekende schaal opzettelijk en structureel schade aangericht aan huizen, ondernemingen, scholen, zorggebouwen en mensen. Tienduizenden bewoners hebben ook nog eens te maken met een onveilig huis met alle gevolgen van dien. Het belang van onze inwoners moet eindelijk het zwaarst wegen.”

Met de brief drukken de ondertekenaars de Eerste Kamer op het hart ervoor te zorgen dat het Groningenveld zo snel mogelijk dicht gaat: “We roepen u dan ook op om geen enkel uitstel meer te accepteren, maar de Wet beëindiging gaswinning Groningenveld op de kortst mogelijke termijn vast te stellen. Gelet op de uitlatingen van de betrokken fracties die wij op dit moment in de (sociale) media zien, gaan wij ervan uit dat dit ook gebeurt.”

De brief is verstuurd door het college van Gedeputeerde Staten van Groningen en ondertekend door de Provinciale Staten, de colleges en de gemeenteraden van de gemeenten Groningen, Midden-Groningen, Eemsdelta, Oldambt, Het Hogeland, Westerkwartier, Veendam, Pekela, Stadskanaal en Westerwolde, de Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s.