Gemeente start proef met koele binnenruimtes tijdens hittegolven

De gemeente begint komende zomer met een proef met koele binnenruimtes in Hoogkerk en Vinkhuizen. Dit omdat daar de gevoelstemperatuur hoog is en er relatief veel ouderen wonen.

Tijdens hittegolven kunnen bewoners van deze wijken, met name kwetsbare ouderen, terecht in wijkcentra om af te koelen. De proef volgt op vragen van een aantal raadsfracties. Zij wilden aandacht voor beschikbare koele openbare binnenruimtes tijdens hittegolven.

Er zijn verschillende maatregelen om hitte binnenshuis zoveel mogelijk te beperken. Maar als de hitte lang aanhoudt, zullen woningen opwarmen. Hoge temperaturen kunnen hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken. Voor kwetsbare groepen kan hittestress zelfs levensgevaarlijk zijn.

Tijdens hittegolven gaan Wijkcentrum ’t Vinkhuys en Dorpshuis Hoogkerk open, zodat bewoners er kunnen afkoelen. De medewerkers van deze gebouwen volgen een training van de GGD, zodat zij oververhitting bij bezoekers kunnen herkennen en hier goed mee omgaan.

Als de proef een succes blijkt, wordt gekeken of het aantal koele binnenruimtes in de toekomst verder uitgebreid kan worden.