Voor de zomer duidelijkheid over nieuwe invulling Merckt: “Ik heb er vertrouwen in”

nieuws
Foto: Harro Meijer

Voor aanstaande zomer is er duidelijkheid over de nieuwe invulling van Merckt aan de Grote Markt. Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Maatschappelijk vastgoed verwacht dat er voor de winter een nieuwe gebruiker in het pand is gevestigd.

De wethouder reageerde op vragen van de fractie van de PvdA. Rico Tjepkema namens deze partij: “De nieuwe Grote Markt begint nu echt vorm te krijgen waarbij er straks alle ruimte is voor ontmoeting en vergroening. De laatste werkzaamheden vinden op dit moment plaats en dan wordt het tijd om het plein terug te geven aan de inwoners. De oostwand hoort hier ook bij. Merckt is in de oostwand een markant pand geworden dat vanuit alle richtingen goed te zien is. Toch staat het al een hele tijd leeg, en dat betreuren wij. Wat is de laatste stand van zaken?”

Wethouder Rik van Niejenhuis: “We hebben het belang aangeven dat er invulling komt”
Van Niejenhuis kan goed begrijpen waarom de vragen gesteld worden, omdat het om een markant pand gaat. “De invulling van het gebouw is een primaire verantwoordelijkheid van de eigenaar. Als College hebben we ons hier de afgelopen periode wel mee bemoeid, maar het is niet aan ons, omdat wij niet de eigenaar zijn. We hebben contact gehad en we hebben daarin het belang aangegeven dat er een invulling komt voor het gebouw. Een invulling doet namelijk wat met de levendigheid in dit deel van de binnenstad, maar het betekent ook iets voor de sociale veiligheid voor mensen die gebruik maken van de passage richting de Nieuwe Markt. Het is ons een lief ding dat er een invulling komt.”

“Voor de zomer duidelijkheid”
Op dat vlak is de wethouder ook positief: “De eigenaren hebben laten weten goede stappen te maken. Voor de zomer, en wellicht al voor mei, komen ze met een idee. Dit zal dan uiteindelijk een effect moeten hebben voor het einde van het jaar. Dus we moeten nog wat geduld hebben, maar het klinkt allemaal goed. Ik heb er vertrouwen in.”

Ietje Jacobs-Setz (VVD): “Tipje van de sluier?”
Ietje Jacobs-Setz van de VVD: “Maar kan de wethouder een tipje van de sluier oplichten? Wat kunnen we verwachten? En wordt het oorspronkelijke concept overboord gegooid?” Van Niejenhuis: “Dat is niet aan mij. De eigenaren zullen met het nieuws komen wanneer de tijd daar rijp voor is.”