UMCG-onderzoekster krijgt 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar allergieën bij kinderen

nieuws
Alexandra Zhernakova - Foto via UMCG

UMCG-onderzoeker Alexandra Zhernakova heeft een beurs van 1,5 miljoen euro ontvangen om de komende vijf jaar onderzoek te doen naar oorzaken van allergieën bij kinderen.

Allergische ziekten hebben meerdere oorzaken, maar vaak is het onbekend wat deze oorzaken precies zijn, laat Zhernakova weten via de website van het ziekenhuis.

De UMCG-onderzoeker gaat gegevens van een grote groep moeders en hun baby’s uit het Lifelines NEXT cohort gebruiken om te zoeken naar relaties tussen het microbioom, de ontwikkeling van het immuunsysteem, genetica, voeding, de omgeving van moeders en baby’s. Ook wil ze weten hoe deze relaties de aanleg voor allergieën beïnvloeden.

Met dit project wil Zhernakova de basis leggen voor de ontwikkeling van microbioomtherapie voor allergische ziekten. Het geld is afkomstig van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van ons land. Het is gericht op gevorderde onderzoekers die vrij zijn om hun eigen project voor te dragen voor financiering.