Tijdens Operatie Ring-Zuid ook wegen en rijstroken dicht om sluipverkeer tegen te gaan

nieuws
Foto via Groningen Bereikbaar

De komende maanden, tijdens Operatie Ring Zuid, zijn niet alleen stukken van het Julianaplein en de zuidelijke ringweg afgesloten om de bouw van het megaproject in Stad te voltooien. De gemeente, provincie en Rijkswaterstaat sluiten ook een aantal wegen en rijstroken af, puur en alleen om sluipverkeer tegen te gaan.

De omleiding voor een afgesloten zuidelijke ringweg zijn veelal de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg. Wegen die, zo stelt Groningen Bereikbaar, veel verkeer kunnen verwerken en gebouwd zijn voor grote verkeersstromen.

“Toch zijn er mensen die op eigen houtje hun route gaan zoeken door de stad”, stelt Groningen Bereikbaar. “Dat gaat vaak via bijvoorbeeld de stadswijken en dit zijn meestal kleinere wegen die deze nieuwe grotere verkeersstromen niet aankunnen. Dit kan leiden tot een ‘gridlock’ (een verkeersinfarct) en daarom worden er wegen of rijstroken afgesloten om dit sluipverkeer te voorkomen.”

Meerdere afsluitingen tegen sluipverkeer

Een aantal belangrijke afsluitingen, puur en alleen tegen sluipverkeer, zijn op de Van Ketwich Verschuurlaan, op de A7 en naar de ‘dubbele rotonde’ aan de Laan Corpus den Hoorn bij het Stadspark.

  • Van Ketwich Verschuurlaan

Zondag gaat de Van Ketwich Verschuurlaan een maand dicht onder het viaduct van de A28 voor verkeer richting de Hereweg. Alle verkeer vanaf het Julianaplein moet rechtsaf richting Corpus den Hoorn.

  • A7

In dezelfde nacht wordt ook de linkerrijstrook van de A7 afgesloten tussen Westpoort en de stad Groningen. Afslaan kan gewoon, maar door de afsluiting gaan waarschijnlijk wel files ontstaan.

  • Rotondes bij Stadspark

In de rotondes bij het Stadspark wordt een zogenoemde ‘knip’ gemaakt. Verkeer van het Stadspark kan dan niet meer naar de westelijke ring rijden via de rotondes. Het verkeer vanaf de westelijke ringweg kan het Stadspark niet meer in. Zij moeten rondrijden over beide rotondes om bij Ring West of het Stadspark te komen.