1,65 Miljard voor isolatie woningen Groningen en Noord-Drenthe

Gemeenten uit Groningen en Noord-Drenthe, de provincie Groningen en de Rijksoverheid komen met een plan aanpak voor isolatie van woningen. Huiseigenaren in het aardbevingsgebied kunnen tussen de 20.000 en 40.000 euro subsidie krijgen voor verduurzaming van hun huis. Via soortgelijke subsidie voor corporaties profiteren ook huurders van een lagere energierekening en wordt energiearmoede verder tegengegaan.

Dat maakten demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) woensdagavond bekend in Garmerwolde, samen met aardgas-gedeputeerde Susan Top.

Foto: Rieks Oijnhausen

Deze aanpak komt voort uit de ambitie van de regio en kabinet om aardgasvrij te worden. De isolatieaanpak is hierin een grote en belangrijke eerste stap. Voor de isolatieaanpak is 1,65 miljard euro beschikbaar. De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 25 april 2023.

Woningeigenaren in Groningen en Noord-Drenthe (gemeenten Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo) die na 25 april vorig jaar een investering hebben gedaan of nog gaan doen in isolatiemaatregelen, ontvangen hiervoor extra subsidie. Voor de isolatie van huurwoningen krijgen woningcorporaties in Groningen en Noord-Drenthe 200 miljoen euro. Met de woningcorporaties is afgesproken dat de isolatiemaatregelen niet leiden tot hogere huren en huurders hier dus voordeel van hebben vanwege lagere energiekosten.

Bij het uitwerken van de isolatieaanpak geven Rijk en regio prioriteit aan de meest kwetsbare huishoudens en aan degenen die het hardst zijn getroffen door de gevolgen van de aardbevingen en versterkingsoperatie. Ook moeten de verschillen in het versterkingsgebied tussen buren in dezelfde straat of wijk zoveel mogelijk beperkt worden. Bewoners binnen het versterkingsgebied krijgen maximaal  40.000 euro, ook als hun woning al is versterkt of als 30 procent van de woningen in het dorp versterkt is of moet worden. Bewoners in de rest van de provincie Groningen en Noord-Drenthe krijgen voor de noodzakelijke maatregelen de helft van de subsidie tot maximaal 20.000 euro.

Beide bedragen zijn inclusief de al bestaande landelijke ISDE-subsidie. De hoogte van het bedrag per woning is wel afhankelijk van de kenmerken van de woning en de mate waarin deze al geïsoleerd is. Ook het inkomen van de woningeigenaar heeft invloed: mensen met 140 procent van het minimumloon of minder krijgen, wanneer ze voor slechts de helft van het subsidiebedrag in aanmerking komen, in sommige gevallen toch de volledige subsidie.

Vanaf het eerste kwartaal van 2025 kunnen woningeigenaren de subsidiebijdrage aanvragen voor investeringen die zij hebben gedaan of gaan doen in isolatiemaatregelen. De komende maanden wordt de aanpak verder uitgewerkt.