NK Tegelwippen is weer begonnen, eerste tegels gaan eruit in Hoogkerk

nieuws
Foto: Geert van Duinen

Onder de slogan ‘Samen wippen we Groningen groen’ doet de gemeente, voor het vierde jaar op rij, mee aan het NK Tegelwippen. Wethouder Mirjam Wijnja trapte de wedstrijd af in Hoogkerk, door tegels weg te halen bij een leegstaande huurwoning in het dorp.

Wijnja werd daarbij geholpen door vrijwilligers van de Groene Bruggenbouwers en woningstichting Wierden en Borgen. De volledig betegelde achtertuin moet een fleurige, groene oase gaan worden. De verwijderde tegels worden een plantenbak gemaakt.

De eerste tegels wippen in Hoogkerk was geen willekeur, stelt de gemeente. Delen van Hoogkerk hebben een grotere kans op wateroverlast en hittestress door de vele betegelde tuinen. Onder de titel ‘Hoogkerk in actie’ gaat de gemeente de inwoners stimuleren meer groen aan te brengen rondom het huis.

Record overtreffen

Net als elk jaar stelt de gemeente zich als doel zoveel mogelijk tegels en stenen te vervangen door gras, bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen. Maar het blijft een wedstrijd. Vorig jaar eindigde Groningen als negende in de categorie voor grote gemeenten, met een recordaantal van ruim 126.000 gewipte tegels. Volgens de gemeente is het streven om dat aantal dit jaar te overtreffen.

Wie tussen vrijdag en 31 oktober mee wil doen aan het NK en de ’tegelstand’ voor Groningen binnen de wedstrijd wil opkrikken, kan de verwijderde tegels aanmelden via de website van het NK, inclusief een foto van het resultaat. Deze tegels worden dan meegeteld in de tegelstand voor Groningen. De gemeente geeft zelf ook prijzen weg aan wippers. Wie daar kans op wil maken, kan zich hier aanmelden.

De speciale Tegeltaxi van de gemeente haalt vanaf 16 april ook weer tegels op. Kijk voor alle data en locaties hier. Bij het wippen van twintig vierkante meter of meer kan klimaatsubsidie worden aangevraagd via Duurzaam Groningen.