Minister De Jonge geeft startsein voor bouw De Suikerzijde

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar niets lijkt de bouw van het eerste deel van de Suikerzijde in de weg te staan. Minister Hugo de Jonge gaf daarom woensdagmiddag het officiële startsein om te beginnen met de bouw van de nieuwe woonwijk aan de westkant van Stad.

Dat deed De Jonge samen met wethouder Rik van Niejenhuis. De wethouder en de minister verrichten de opening, door samen symbolisch door een deur richting  de nieuwe stadswijk te stappen. De Jonge was aanwezig bij de opening, omdat het rijk de bouw van de Suikerzijde faciliteert door miljoenen euro’s, vooral voor de bouw van wegen, bruggen, andere infrastructuur en de (mogelijke) bouw van een nieuw treinstation.

De tekst gaat verder onder de foto:

Lange aanloop

Op het terrein worden al lang voorbereidende werkzaamheden verricht voor de bouw van de nieuwe woonwijk. Maar de daadwerkelijke bouw lag lang stil, omdat de gemeente en milieuorganisaties het niet eens konden worden over de manier waarop de natuur gecompenseerd werd. De natuurorganisaties bedongen meermaals bij de rechter dat de bouw werd stilgelegd, totdat de vleermuizen en weidevogels op het voormalige terrein van de Suikerfabriek een duidelijke nieuwe plek kregen elder in Groningen.

De laatste belemmeringen daarin werden afgelopen zomer weggewerkt en vorige maand begonnen de eerste bouwwerkzaamheden voor de woonwijk. De bouw begint aan de noordkant van de spoorlijn richting Leeuwarden. Voorlopig richt de bouw zich voornamelijk op wegen, bruggen en andere openbare voorzieningen (riool, elektriciteit en water). Volgend jaar begint de bouw van de eerste huizen, appartementen, winkels en bedrijfsruimtes voor de Suikerzijde: 700 woningen, met daarnaast openbare en commerciële voorzieningen. De eerste woningen moeten eind 2025 worden opgeleverd.

‘Enorme aanwinst voor Stad’

“Na een jarenlange voorbereiding is het zover: de bouw van het nieuwe stadsdeel De Suikerzijde gaat van start”, vertelde Van Niejenhuis. “Je kun hier straks niet alleen wonen, maar ook werken, leren, recreëren, van groen en cultuur genieten. Het wordt een enorme aanwinst voor de stad en ik ben trots dat ik hier vandaag met minister de Jonge het startsein voor mag geven.” De Jonge vult aan blij te zijn met het grote aandeel sociale woningen en middenhuur in het eerste bouwdeel: “De vraag naar betaalbare woningen is ook in Groningen groot. Een grootschalige woningbouwlocatie als De Suikerzijde, waar in totaal 5000 woningen komen, levert hier een belangrijke bijdrage aan. Als Rijk steunen we graag met kennis, kunde en financiële middelen.”

Zuidkant Suikerzijde en station nog op tekentafel

In totaal komen aan de noordkant van de Suikerzijde tweeduizend woningen, die de komende jaren geleidelijk worden gebouwd. Voor de zuidkant van de Suikerzijde zijn de planning nog niet helemaal vastgelegd. In deel deel van de nieuwe wijk moeten nog eens 1.500 woningen gaan komen. Ook is een nieuw treinstation voor de Suikerzijde nog toekomstmuziek, want dat zou er op z’n vroegst pas over iets minder dan tien jaar kunnen zijn.