Gestolen Van Gogh te zien in nieuwe tentoonstelling Groninger Museum

Wie benieuwd is wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een tentoonstelling kan vanaf nu naar ‘Behind the Scenes’ in het Groninger Museum.

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan brengt het museum aan het licht wat normaal niet te zien is voor bezoekers. Ook de gestolen en teruggevonden Van Gogh ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ is te zien tijdens de tentoonstelling.

Bezoekers komen te weten hoe een collectie tot stand komt en hoe kunstwerken worden geconserveerd, vervoerd en gepresenteerd in het museum. Bezoekers kunnen in ‘Behind the Scenes’ zelf meedoen. Zo kunnen ze zelf bepalen welke lijst ze het mooist om een kunstwerk vinden of welke belichting hier het beste bij werkt. Daarnaast is in één van de zalen een deel van het depot nagebouwd en je kan een kijkje nemen in de lades van kasten waar werken liggen opgeslagen.

Gestolen
Verder keert een topstuk van het museum terug voor het publiek: Het door Vincent van Gogh geschilderde werk ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’. Dit werk werd, bijna precies vier jaar geleden, gestolen uit het Singer Museum in Laren. Half september kwam het werk weer boven water, met hulp van kunstdetective Arthur Brand. Ook de IKEA-tas, waarin Brand het schilderij kreeg overhandigd, is onderdeel geworden van de tentoonstelling. Na onderzoek door restaurator Marjan de Visser in Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam is het werk nu klaar om weer tentoongesteld te worden.

Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, geeft aan dat het schilderij nog niet gerestaureerd is: “Je ziet het schilderij met de beschadigingen. Sommige van deze beschadigingen kun je met het blote oog zien.” Voor Blühm is deze tentoonstelling een mooi moment om het schilderij weer te laten zien. “Ook om de kwetsbaarheid van kunst te tonen. Het is fragiel, het is erfgoed van ons allen. Je moet er voorzichtig mee omgaan.” Het schilderij is zo tentoongesteld dat je zowel de voorkant als de achterkant van het werk kan bekijken.

Strip
Stripmaker Barbara Stok tekende een strip over de geschiedenis van het schilderij van Van Gogh. Stok heeft er met plezier aan gewerkt: “Het is ook zo’n bijzonder verhaal van de Lentetuin, de hele reis die het schilderij heeft afgelegd. Ik zag meteen voor me hoe ik dat wou maken.” In 26 tekeningen vertelt Stok het verhaal van de Lentetuin, vanaf het moment dat Van Gogh het schilderij maakte tot en met de terugkomst in het Groninger Museum.

Foto: Robin Eggens

Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes is te zien van vrijdag 29 maart 2024 tot en met zondag 1 juni 2025.