Drie Gezusters moet huurkorting krijgen van Heineken, omdat panden er slecht aan toe zijn

nieuws
Foto: Ellen Grondijs

Bierproducent Heineken moet veertig procent huurkorting geven aan de onderneming achter de Drie Gezusters, omdat de panden in slechte staat van onderhoud verkeren.

Dat bepaalde de kantonrechter in Groningen dinsdagochtend, aldus RTV Noord.

Volgens De Drie Gezusters kampt de reeks panden aan de Grote Markt, waar de Drie Gezusters, hotel De Doelen, café De Groote Griet en café Hoppe in zitten, al jaren met achterstallig onderhoud. Lekkages die het inventaris aantastten, kortsluitingen, gammel schilderwerk en slechts een tijdelijke oplossing voor een gevel op instorten zorgen voor inkomstenverlies voor De Drie Gezusters als huurder. De onderhoudsproblemen spelen al ruim twintig jaar en zijn door Heineken, aldus De Drie Gezusters, slechts mondjesmaat hersteld.

De rechter geeft De Drie Gezusters daarom gelijk en eist dat Heineken, van wie de panden worden gehuurd, een huurkorting van veertig procent geeft aan de uitbater. Dat betekent een korting van ongeveer vierhonderdduizend euro voor de Drie Gezusters, die ruim een miljoen euro per jaar aftikt richting Heineken. Heineken is overigens zelf niet de eigenaar van de panden. De bierbrouwer huurt de monumentale gebouwen van Vastgoed Horeca Groningen.

Heineken moet ook een retroactieve aantal aanpassingen doen in de huur tijdens de coronaperiode, omdat er destijds steun werd verleend aan de horeca. Maar de Drie Gezusters moet eerst beginnen met het zelf terugbetalen van ruim drie ton aan de bierbrouwer, omdat het de nu toegekende huurkorting al enige tijd op eigen houtje hanteerde. Dat bedrag moet De Drie Gezusters nu eerst overmaken aan Heineken.