De fonteinen op de Grote Markt staan aan

De fonteinen op de Grote Markt zijn woensdagmiddag aangezet. Wethouder Wijna opende de fonteinen met een druk op een rode knop. Met het in gebruik nemen van het waterelement komt de afronding van de ‘nieuwe’ Grote Markt weer een stap dichterbij.

Het waterelement bestaat uit verschillende onderdelen met fonteinen. Zo zijn er vier componenten gemaakt van blokken natuursteen. De fonteinen moeten bijdragen aan verkoeling op warme dagen voor zowel jong als oud. Het water is schoon en komt van 35 meter diepte uit het grondwater.

De vernieuwde Grote Markt moet een plek worden voor alle mensen. Wijnja: “We willen dat het de huiskamer is voor iedereen, dus dan moet er ook ruimte zijn voor iedereen.”

Interactief

Wijnja geeft aan dat het niet zomaar waterelementen zijn maar dat er ook interactie mogelijk is. “Je kan op een knop drukken en dan gebeurt er van alles.” Daarnaast loopt een deel rondom de fonteinen tijdelijk onder water om het gevoel van eb en vloed te geven. Verder komt er een soort mist uit het waterelement.

Op zaterdag 1 juni wordt op de vernieuwde Grote Markt een festival gehouden om te vieren dat het plein klaar is. Er is een programma met onder andere muziek, straattheater, poëzie, dj’s en activiteiten speciaal voor kinderen.