App met fietswedstrijd voor goede doelen moet automobilisten de fiets op krijgen tijdens grote stremming ringwegen

nieuws
Foto via Groningen Bereikbaar

Met een nieuwe fietsapp probeert Groningen Bereikbaar automobilisten te verleiden om niet achter het stuur te kruipen, maar op de trappers tijdens Operatie Ring-Zuid. Kilometervreten op de fiets voor goede doelen is daarbij het lokaas.

De mobiliteitsorganisatie rond de bereikbaarheid in Stad lanceerde vrijdag de Trappie-app. Met elke fietsrit van, naar en via de stad Groningen sparen deelnemers punten bij elkaar. Eenzame fietsers kunnen meedoen, maar er kan ook tegen elkaar worden gestreden om de meest gefietste kilometers, bijvoorbeeld onder fietsers van dezelfde werkgever of sportclub. Daarnaast stuurt de app speciale challenges naar de fietsers, waarmee deelnemers tijdens Operatie Ring-Zuid worden uitgedaagd om vaker te fietsen.

De punten die de fietsers bij elkaar trappen, kunnen zij verdelen onder vijf goede doelen, die Groningen Bereikbaar heeft geselecteerd: ANWB Kinderfietsplan, Jeugdfonds Sport en Cultuur, Lutje Geluk, Tree Planters en Voedselbank Groningen. De punten staan uiteindelijk gelijk aan euro’s: hoe meer punten, hoe meer geld (maximaal 10.000 euro) er naar een goed doel gaat.

Met de app wil Groningen Bereikbaar automobilisten van de weg en op het fietspad krijgen tijdens Operatie Ring-Zuid. Vanaf 22 maart tot en met 2 september zijn verschillende rijrichtingen op (voornamelijk de zuidelijke) ringweg dicht en ook aan omliggende wegen wordt gewerkt. Dat levert vijf maanden lang ernstige verkeershinder op. Als automobilisten met de auto blijven reizen, loopt het verkeer in de stad gegarandeerd vast, stelt Groningen Bereikbaar. Wanneer het aantal autoritten niet flink afneemt, voorspelt de organisatie urenlange files.

Daarom willen Aanpak Ring-Zuid, Groningen Bereikbaar, de provincie en de gemeente Groningen dat mensen de auto zoveel mogelijk laten staan. Thuiswerken, het ov, reizen via een P+R en de fiets zijn daarvoor de aangedragen alternatieven.

Trappie werkt via de app Toogethr Cycles. Deelnemers kunnen zich hier gratis registreren om mee te doen en vervolgens de app downloaden. Ook kunnen bedrijven, instellingen en andere organisaties hier een eigen community aanvragen.