Vorig jaar acht procent meer toeristische overnachtingen dan in 2022

Het aantal toeristen dat het afgelopen jaar een overnachting boekte in een Gronings hotel, gastenverblijf of camping was acht procent hoger dan in 2022.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die dinsdag naar buiten werden gebracht. Van de 1,9 miljoen geboekte nachten in logiesaccommodaties werd het gros doorgebracht door toeristen uit Nederland.

“Ik denk dat onder andere de coronaperiode daar een bijdrage aan heeft geleverd. Ik denk dat we met elkaar hebben gezien hoe interessant ons eigen land kan zijn en hoe interessant Groningen is”, vertelt Jan Akkermans van Garde Hotels.

Maar het aantal buitenlandse toeristen nam sterk toe (ruim 27 procent). Van de buitenlandse toeristen kwamen de meeste uit Duitsland en België.

“Toeristen komen vooral in Groningen om te winkelen. Er komen ook veel touroperators uit Duitsland en België en die verblijven dan met een groepsreis een nacht in de stad”, zegt Annika Hijlkema van Marketing Groningen.

Groningen loopt in de pas met de landelijke overnachtingscijfers. In 2023 verbleven er 49,7 miljoen gasten in de Nederlandse hotels en op campings en huisjesterreinen, 8,1 procent meer dan een jaar eerder.