Politie toont nieuwe beelden dollemansrit van Stadjer tijdens achtervolging door Lelystad

nieuws
Screencap uit video Politievlogger Jan-Willem (Schut)

De politie heeft vrijdagmiddag nieuwe beelden naar buiten gebracht van de dollemansrit, waarmee een vorige week veroordeelde Groninger (26) de politie in juli probeerde af te schudden tijdens een achtervolging in en rond Lelystad.

De 26-jarige man uit de Stad zorgde in juli vorig jaar voor een levensgevaarlijke situatie op de weg bij Lelystad. De Stadjer reed te hard en belandde tijdens het rijden af en toe op de vluchtstrook. Op de Larserweg werd er een stopteken gegeven waarna er een gesprek volgde.

De politiemensen besloten de man achter hen aan te laten rijden om het gesprek voort te zetten op een iets veiligere plek. Toen ging het mis. De man reed door de berm naar het andere wegdeel en probeerde spookrijdend weg te komen. Daarbij werd er af en toe een berm of het fietspad meegepakt. Daarbij veroorzaakte de Stadjer meerdere ongelukken met voertuigen, waarvan zeker één letsel opleverde.

De politie reed de man uiteindelijk klem bij het vliegveld van Lelystad. Bij zijn aanhouding verzette de Stadjer zich en werd getaserd. De man uit Groningen gaf vorige week toe in de rechtbank dat hij tijdens de dollemansrit leed aan een paranoïde psychose, omdat hij zijn medicijnen niet meer innam. De Stadjer kreeg voor zijn dollemansrit tbs met voorwaarden opgelegd. Dat betekent onder andere dat de Groningen niet gedwongen wordt verpleegd.