Oranje klopt Zwitsers in Davis Cup en plaatst zich voor de groepsfase

sport
Foto: Paul Blom

Nederland rekende in de Davis Cup af met het taaie Zwitserland: 3-2. De afsluitende zaterdag begon slecht, want het heren dubbel legde het af tegen de Helveten. Vervolgens rekende Tallon Griekspoor af met Leandro Riedi en won Botic van de Zandschulp de slopende slotpartij tegen Marc-Andrea Hüsler.

In een volgepakt Martiniplaza verloren Jean-Julien Rojer en Wesley Koolhof het dubbelspel met 7-6 (5), 7-6 (2) van Hüsler en Riedi. Ondanks dat Koolhof met een aantal mooie passeerslagen het publiek op de banken kreeg, was het niet genoeg om de winst te pakken. “We staken ook niet in onze beste vorm”, liet Rojer weten. “En we spelen ook niet meer samen. We trainen wel de hele week, maar een wedstrijd is wel anders. Het ging gewoon wat minder vandaag.”

Griekspoor, de nationale kopman, had veel moeite met Riedi, die beide tiebreaks verloor: 7-6, 7-6. Daardoor kwam de tussenstand op 2-2 te staan.

De ontmoeting van Van de Zandschulp tegen Hüsler ging op en neer. Uiteindelijk zegevierde de fanatiek aangemoedigde Nederlander met 2-1. De setstanden waren 5-7, 7-6 en 6-3. Nederland heeft zich dankzij deze zege geplaatst voor de groepsfase van de Davis Cup.