Maatregel die bezwarenberg bij IMG snel moest laten slinken loopt vertraging op

nieuws
Foto via Groninger Bodem Beweging

Van de drieduizend inwoners van het door aardbevingen getroffen gebied die (vanwege het lange wachten op het Instituut Mijnbouwschade Groningen) een aanbod zouden krijgen voor versnelde afhandeling van hun bezwaar, zijn slechts vijfhonderd in behandeling bij het IMG. Dat terwijl het instituut de regeling in twee maanden wilde voltooien.

Het IMG meldt woensdagmiddag dat het achterloopt met de doorvoering van de regeling, omdat medewerkers nog niet alle betreffenden heeft kunnen bellen of bezien. Daarnaast kampt het IMG, naar eigen zeggen, met ‘uitdagingen’ binnen haart ICT-systemen. “Daardoor duurt het afhandelen van het aanbod aan bezwaarmakers langer dan verwacht”, schrijft het IMG. “We blijven het belangrijk vinden dat de tijd wordt genomen voor de bezwaarmaker en het goed doorlopen van het aanbod. We werken wel aan het verder versnellen van het aanbod, zodat bezwaarmakers snel een keuze krijgen voorgelegd.”

Een nieuwe datum voor de afhandeling van het proces noemt het IMG niet. Waar bij de afkondiging van de nieuwe regeling twee maanden werd genoemd als streefdatum, houdt het IMG het nu op de ‘komende maanden’ voor de ingangzetting van het proces voor alle betrokkenen.

Het IMG kondigde de versnelde afhandeling van bezwaren eind november aan. De drieduizend bezwarenden mogen zelf beslissen of ze hun bezwaar volgens de traditionele procedure willen laten behandelen of kiezen voor snellere duidelijkheid: een directe financiële vergoeding. Bij deze keuze worden schadeclaims vergoed, inclusief schades die oorspronkelijk werden beoordeeld als niet veroorzaakt door aardbevingen en daarom niet werden vergoed bij de oorspronkelijke aanvraag. Daarnaast kunnen ze ook nog 5.000 euro krijgen als compensatie voor het langdurige wachten en het ongemak dat dit heeft veroorzaakt.