‘Veel hogere sterftekans rond zwangerschap asielzoekers’

nieuws

Asielzoekers in Ter Apel hebben een zeven keer hogere kans dat hun kindje sterft rond de geboorte. Dat is één van de resultaten van het promotieonderzoek van Anouk Verschuuren aan het UMCG.

Veel verschillende factoren compliceren het leveren van goede zwangerschapszorg voor asielzoekers en statushouders. Dat heeft onder meer te maken met overplaatsingen, taalbarrières, bijkomende psychische problematiek en moeite met het regelen van zorg.

Volgens Verschuuren zijn twee veelbelovende initiatieven voor het verbeteren van de zwangerschapszorg voor deze populaties: prenatale groepszorg en het invoeren van een mentale gezondheidsscreening. Er is echter meer nodig om de zwangerschapsuitkomsten voor vluchtelingen in Nederland te verbeteren. Daarvoor zijn ingrijpende aanpassingen nodig, aan zowel het vluchtelingen- als het verloskundige zorgsysteem.

De toekomstige uitdaging zit hem volgens Verschuuren in in het effectief beheren van migratie, zodat het zowel de migranten als de bevolking van het gastland ten goede komt.