Waterschappen verwachten stijgende, maar beheersbare waterstanden (update)

nieuws
Foto: Waterschap Noorderzijlvest

De waterschappen in onze gemeente verwachten dat de waterstanden in haar kanalensysteem de komende dagen weer gaan stijgen. Toch denken Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s dat situatie in ons gebied beheersbaar blijft.

Waterschap Hunze en Aa’s heeft De Kleine Zeesluis in Farmsum extra ingezet en twee gemalen in de provincie draaien weer mee om zo veel mogelijk water richting Delfzijl en Nieuw Statenzijl te krijgen. Hunze en Aa’s verwacht dat er dinsdag nog twee keer goed gespuid kan worden bij Delfzijl en Nieuwe Statenzijl.

“Daarmee kunnen we nog flinke hoeveelheden water afvoeren naar zee. Morgen kunnen we twee keer slecht water spuien. Door hoge waterstanden op zee kunnen we dan water niet (goed) afvoeren. Door de grote hoeveelheid neerslag op een al verzadigde bodem zal er veel water snel tot afvoer komen. Dit in combinatie met slechtere spuimogelijkheden zorgen voor hogere waterstanden op ons boezemsysteem. Daarnaast zal ook in ons achterland de waterstanden in de sloten weer stijgen door de neerslag.”

Ook Noorderzijlvest zet de gemalen weer op volle toeren aan: “Ons gemaal de Waterwolf draait weer op volle toeren om het water vanaf het Reitdiep naar het Lauwersmeer te pompen. Vanochtend hebben we veel water kunnen afvoeren vanuit het Lauwersmeer naar de Waddenzee. Ook vanavond is het tij gunstig wat leidt tot de afvoer van veel water.”

De dagen na woensdag verwacht Hunze en Aa’s weer beter te kunnen spuien, waardoor de waterstanden weer zullen dalen. “Kortom, we verwachten dat de waterstanden op de boezem verhoogd maar beheersbaar blijven”, stelt het waterschap. “Maar omdat de hoeveelheid neerslag (nog) onzeker is, zijn wij alert en houden de ontwikkelingen in de waterstanden scherp in de gaten.”

Noorderzijlvest heeft geen andere glazen bol voor haar vooruitzicht dan haar oostelijke collega: “De voorlopige weersvoorspelling is dat het nog twee dagen nat blijft en dat er daarna minder neerslag valt. Het heeft enige tijd nodig voordat het grondwater weer zakt.”